Skip to main content

Sprekersroute

Voor beginnende én ervaren sprekers die verlangen naar meer Bijbelse onderbouwing...

 

 

Het Evangelische College en het Baptisten Seminarium bieden gezamenlijk een tweejarig praktijkgericht studietraject aan om 'leken'(s)prekers toe te rusten om inhoudelijke verdieping aan te brengen en de spreekvaardigheid te vergroten.

Inhoud

Met de Sprekersroute wordt een kort, maar volledig traject aangeboden van twee jaar dat voorbereidend is op en ondersteunend bij het voorgaan in Baptisten- en evangelische gemeenten. Het vakkenpakket brengt je naast inhoudelijke exegetische vaardigheden ook de mogelijkheid je spreekvaardigheid te trainen onder professionele begeleiding. Je leert zo niet alleen de Bijbel te lezen en te bevragen, maar ook uit te leggen en over te brengen aan anderen.

Doelgroep

De Sprekersroute is er voor beginnende en gevorderde sprekers die inhoudelijke verdieping willen aanbrengen aan het preken in een gemeente. De sprekersroute is geen vervanging van of aanvulling op een bestaande theologiestudie. Deze route bereid je dus niet voor op het voorgangerschap; daarvoor zijn naast het spreken ook andere vaardigheden nodig die in bredere theologiestudies worden aangeboden (o.a. bij het Evangelisch College en het Baptisten Seminarium).

Tijden en leslocatie

Jaarlijks zijn er 10 lesdagen die worden aangeboden op vrijdagmiddag en -avond in de omgeving van Amsterdam. De studiebelasting is 10-12 uur per week.

Onderwijsprogramma

De Sprekersroute is een tweejarig studieprogramma (curriculum) en heeft een totale studieomvang van 30 EC. Bij ieder vak wordt de studiebelasting (EC) vermeld. EC staat voor  European Credit, 1 EC staat voor 28 klokuren. 

De twee jaren van de Sprekersroute (Jaar A en Jaar B) worden afwisselend gegeven: het ene jaar worden de vakken van Jaar A verzorgd, het jaar daarop volgen de vakken van Jaar B. Wanneer je met de studie begint, begin je dus óf met de vakken uit Jaar A óf met de vakken uit Jaar B, afhankelijk van het jaar van aanvang. Voor de inhoud van de studie maakt het niet uit in welke jaar je de studie begint.

Jaar A

VakEC
Exegese Oude Testament 3
Bijbelse Theologie Oude Testament 3
Dogmatiek 4
Homiletiek 5
Masterclasses Preekpraktijk 1
Praktijkdag 1
  15

Jaar B 

VakEC
Exegese Nieuwe Testament 3
Bijbelse Theologie Nieuwe Testament 3
Hermeneutiek 4
Liturgiek 3
Masterclasses preekpraktijk 1
Praktijkdag 1
  15

Studiekosten

Collegegeld
Het volgen van de Sprekersroute kost jaarlijks € 1.500,-.

Dit is inclusief koffie en thee op de leslocatie en toegang tot de Online Studiebijbel. Studiematerialen en kosten voor eventuele herkansingen zijn niet inbegrepen. Betaling in termijnen is mogelijk.

Toelatingseisen

Identiteit
Van (aspirant-)studenten wordt in de allereerste plaats verwacht dat zij de Heer Jezus Christus kennen als hun persoonlijke Verlosser, dat zij Hem willen dienen en dat zij hun leven in woord en daad op Hem afstemmen. Wanneer je je aanmeldt, word je gevraagd om de geloofsbelijdenis te onderschrijven.

Vooropleiding
Om de Sprekersroute goed te kunnen volgen, moet je zelfstandig kunnen werken en heb je een hbo werk- en denkniveau nodig. Mocht je geen vooropleiding hebben die dit aantoont (minimaal havo of mbo-niveau 3/4), dan is het mogelijk eerst een toelatingstest af te leggen. De kosten hiervoor bedragen € 150,-.

Mogelijkheden vervolgstudie

Na afloop van de Sprekersroute kun je doorstromen naar de deeltijdopleiding Theologie van het Evangelisch College. Je krijgt dan vrijstelling voor de vakken die je binnen de Sprekersroute hebt gevolgd.

Bij het Baptisten Seminarium kun je na de sprekersroute nog ook nog meerdere modules rondom spreken volgen.

Aanmelden

  • Stap 1: Aanmelden
    Aanmelden voor de Sprekersroute kan middels het online aanmeldingsformulier. Met het invullen van dit formulier geeft u aan akkoord te gaan met de Opleidingsovereenkomst en de geloofsbelijdenis te aanvaarden. Nadat u het aanmeldingsformulier volledig heeft ingevuld en heeft verstuurd via de website, ontvangt u direct daarna per e-mail een ontvangstbevestiging.
  • Stap 2: Toelatingsprocedure
    Uw aanmelding zal zo spoedig mogelijk in behandeling worden genomen. Bij onvoldoende vooropleiding zal er eerst een toelatingstest worden aangeboden. Hiervan ontvangt u bericht.
  • Stap 3: Bevestiging van aanmelding
    Nadat u als student toelaatbaar wordt geacht, ontvangt u een bevestiging van inschrijving en een uitnodiging voor de eerste collegedag.

Heb je nog vragen over de Sprekersroute? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 078-6190037.

Neem contact op!

Samen even kijken wat de mogelijkheden zijn? Laat je gegevens even bij ons achter en we nemen snel contact met je op!