Skip to main content

Christelijke Hogeschool Windesheim

Voor studenten die aan evangelische en baptistische theologie willen proeven...

 Als je HBO Theologie studeert aan de Christelijke Hogeschool Windesheim (CHW), bieden we jou een aantal trajecten aan om kennis te maken met evangelische- en baptistische theologie. Ook kun je deze kennismaking later uitbreiden tot een volledige voorgangersroute. Onze trajecten starten allemaal met de minor Missionair Leiderschap die we in het Baptist House in Amsterdam aanbieden.

Minor Missionair Leiderschap

Onze uitdagende minor legt het accent op missionair leiderschap. In een tijd waarin geloven en deel uitmaken van een kerk niet vanzelfsprekend meer is, willen wij de boodschap van het evangelie van Jezus opnieuw doordenken en dicht bij onze tijd en ons eigen leven brengen. Deze uitdagende minor bied je de mogelijkheid om kennis te maken met onze manier van theologiseren en werken in lokale gemeenten. Daarnaast kun je onze minor in sommige gevallen gebruiken als academische opstap, zodat je na het behalen van je CHW-diploma direct een 1-jarige master van de VU kunt instromen zonder schakeltraject. Daarmee is het behalen van een universitaire master voor HBO-studenten binnen een jaar mogelijk.

Hoe kan ik de minor volgen?

  • In het derde jaar van je opleiding kies je voor theologische verdieping (TV) 1 en 2 en volg je in het eerste semester van het vierde jaar onze minor missionair leiderschap.

Welke mogelijkheden zijn er?

Je kunt bij ons de opleiding op verschillende manieren volgen:

  1. HBO zónder voorganger-ambities. Als je onze minor rondom missionair leiderschap interessant vindt, maar geen universitaire ambities hebt én geen ambitie hebt om professioneel actief te worden als leider in een van onze kerken, kun je de reguliere HBO minor volgen, na het afronden van de minor nemen we afscheid en studeer jij verder op de CHW.
  2. HBO mét voorganger-ambities. Als je overweegt om professioneel actief te worden als HBO'er binnen een van onze kerken, volg je als HBO student onze minor missionair leiderschap en zorg je ervoor dat je stage met supervisie voldoet in een baptisten/cama-gemeente of gemeente die vlakbij onze traditie staat. Na afronding van de minor houden we contact. Na diplomering van de CHW volg je bij ons nog de Post-HBO opleiding van c.a. 24 EC voor je seminariumdiploma, eventueel te combineren met een baan.
  3. HBO met universitaire ambities, maar geen voorgangerambities. Als je interesse hebt om je universitaire master aan de VU te gaan halen, maar niet als leider of voorganger in een van onze gemeente zou willen functioneren, kun je onze minor missionair leiderschap als academische opstap volgen. Na afronding van je minor als academische opstap nemen we afscheid en studeer jij verder op de CHW, om na je HBO-diploma je te melden bij de VU voor een 1-jarige master.
  4. HBO met ambitie om als universitaire voorganger te functioneren. Als je een universitaire master zou willen halen én binnen ons kerkgenootschap aan de slag zou willen als voorganger, volg je de minor als academische opstap. Na afronding van de minor als academische opstap houden we contact; je volgt na CHW-diplomering een 1-jarige master aan de VU en na afloop volg je bij ons een post-academisch programma van c.a. 24 EC om je seminariumdiploma te behalen. Eventueel is dat laatste jaar te combineren met een baan.

Academische ambities?

Het is mogelijk om onze minor te volgen als academische opstap voor een 1-jarige master aan de VU in Amsterdam. Je krijgt dan dezelfde vakken, maar met zwaardere literatuur en een thesis, maar kunt dan direct na je HBO Theologie-diploma instromen richting een 1-jarige VU Master. Het is wél belangrijk dat je dit van tevoren even bij ons aangeeft.

Kosten

Als je de opleiding volgt in je vrije minorruimte en daarvoor bent toegelaten én geregistreerd bij je onderwijsinstelling, kost het volgen van onze minor je niets, behalve wat boeken. Is je inschrijving echter niet goed geregeld, komen de kosten voor eigen rekening. De post-HBO en post-WO routes worden per studiepunt afgerekend. De kosten hiervan zijn als volgt:

  • Ben je aangesloten als lid bij een Unie-ABC gemeente: €50,- per EC (jouw kerk draagt via de jaarlijkse contributie Unie-ABC dan al bij aan onze opleiding)
  • Ben je niet aangesloten als lid bij een Unie-ABC gemeente: €70,- per EC (jouw kerk draagt in dit geval niet bij aan onze opleiding)
  • De vakken preekpraktijk 1 en 2 kosten €250,- per vak voor onze ingeschreven studenten.

Neem contact op!

Samen even kijken wat de mogelijkheden zijn? Laat je gegevens even bij ons achter en we nemen snel contact met je op!