Skip to main content

Archief Olof H. de Vries

Kronieken van zijn werk en denken

Olof de Vries (1941-2014) was van 1981-2009 docent aan het Baptistenseminarium en van 1991-2009 bijzonder hoogleraar ‘Geschiedenis en leerstellingen van het baptisme’ aan de Universiteit Utrecht. Hij had een heel eigen karakteristieke wijze van doceren en theologiseren en inspireerde en vormde talloze voorgangers en gemeenteleden via zijn colleges, preken en artikelen. Typerend is zijn consequente kijken naar gemeente en theologie vanuit de geschiedenis: hoe mensen gelovig hun weg gaan in tijd en cultuur. Daarbij had de verhouding tussen traditie en vernieuwing zijn blijvende belangstelling, vanuit de overtuiging dat de traditie de mogelijkheid van vernieuwing altijd in zich draagt. Zijn theologisch werk is voor een deel uitgegeven. Deze boeken vind je hieronder.

Op deze site wordt zijn verdere werk gepresenteerd: artikelen, een aantal videocolleges en zijn preken, merendeels om te lezen, een aantal ook te beluisteren. Olofs preken kenmerken zich door de bijzondere combinatie van theologische diepgang en pastorale nabijheid, dat laatste mede door zijn aansprekende voorbeelden. Door de originele tekstbehandeling, onverwachte denksprongetjes en de keuze voor vaak onbekende Bijbelverzen, vragen de preken veel aandacht en concentratie van zijn luisteraars. Juist daarom lenen deze preken er zich zo goed voor om rustig te worden nagelezen.

Deze website zal de komende tijd verder ontwikkeld en gevuld worden. Zo willen we het werk van Olof de Vries voortzetten en zo ook het gesprek met hem. Wie hem bestudeert bemerkt nog altijd de relevantie.

Preken (Tekst)

Oude Testament (Psalmen)

Oude Testament (Overig)

Nieuwe Testament (Evangeliën)

Nieuwe Testament (Brieven)

Nieuwe Testament (Overig)

Chronologisch

Artikelen