Skip to main content

Jongerenorganisaties onderzoeken trends

Nieuws

05 maart 2024

Zes organisaties op het gebied van kerkelijk jeugdwerk doen onderzoek naar wat er speelt onder jongeren. Ze willen hiermee iedereen die in de kerk werkt met jongeren stimuleren het goede gesprek te voeren. Ook Ronald van den Oever, de jeugdwerkadviseur van Unie-ABC, is hierbij betrokken. 

Jeugdtrends

In de komende weken krijgen honderden jongeren tussen de 12 en 25 jaar een enquête. De resultaten daarvan worden vergeleken en aangevuld met bestaande onderzoeken. Het resultaat is een handzame, digitale publicatie met jeugdtrends. De jeugdtrends worden half april gelanceerd. Tegelijkertijd zullen dan de resultaten van de enquête worden gepubliceerd. De organisaties willen elke twee jaar jeugdtrends opstellen.

Breed palet

De zes betrokken organisaties zijn: de HGJB, Kerkpunt, MissieNederland, PKN, Unie-ABC en Youth for Christ. Cors Visser (directeur Kerkpunt) is blij met de aanpak: “Uit het verleden weten we dat veel mensen uit de breedte van de kerken de jeugdtrends gebruiken. Met de enquête willen we nog meer inzicht geven in wat er speelt onder jeugd om zo jeugdwerk nog beter op te kunnen pakken.”

Ook Ronald van den Oever van Unie-ABC hoopt dat zoveel mogelijk jonge mensen uit onze gemeenschap de vragenlijst zullen invullen. "We roepen in de gemeenten alle jeugdwerkers, raadsleden, taakveldleiders, docenten en ouders van jongeren op om de link met 'hun' jongeren te delen. De resultaten van het onderzoek kunnen ons helpen om uiteindelijk beter in contact te komen met onze jongeren, Christus te delen en van elkaar te leren."

  • De enquête staat hier. Het invullen duurt zo'n 5 minuten.