Skip to main content

Terugblik kranslegging Holocaust Herdenking

Nieuws

30 januari 2024

Bij de Nationale Holocaust Herdenking op zondag 28 januari in Amsterdam heeft bestuursvoorzitter Robert Bezemer namens Unie-ABC een bloemstuk gelegd bij het Auschwitz-monument. Een extra beladen gebeurtenis in deze tijd waarin Joden zich zelfs in Israël niet meer helemaal veilig voelen, en in Nederland het antisemitisme hand over hand toeneemt. De tekst op de linten spreekt van een diep verlangen, een diep gebed dat ons allemaal bezighoudt: 'Vrede, vrede! Jes. 57:19'

Geen holle frase

24 01 Holocaustherdenking bloemstukDe plechtigheid duurde ruim een uur, met sprekers, onder wie Mark Rutte en Femke Halsema, die allen in sterke bewoordingen hun grote zorg uitspraken over deze ontwikkeling. Eén van de weinige joodse overlevenden van de holocaust kwam aan het woord, evenals de jongste generatie. Persoonlijke verhalen, waaruit het besef klinkt dat de familieverhalen en de verschrikkelijke ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog van generatie op generatie doorgegeven moeten worden, niet alleen thuis, maar juist ook in het onderwijs. Anders wordt 'Nooit meer Auschwitz' een holle frase (om met de woorden van Mark Rutte te spreken). Rabbijn Menno ten Brink las en zong de joodse gebeden (kaddish en yizkor).

Verlangen naar vrede

24 01 Holocaustherdenking 1 klDe zorgen die zijn geuit raken niet alleen de joodse gemeenschap, maar ook ons als kerken. We aanbidden dezelfde God van Abraham, Izaäk en Jacob. We mochten als christenen aansluiten bij het joodse volk (o.a. Rom. 11:17,24). Daarom is het zo belangrijk om als kerken onze betrokkenheid bij en verbondenheid met hen te tonen bij deze herdenking. We verlangen naar Gods vrede voor onze joodse medemens, zodat zij in vrede kunnen leven. We verlangen naar het einde van de oorlog tussen Hamas en Israël, zodat er rust, herstel, wederopbouw en uiteindelijk vrede mogelijk is voor Joden en Palestijnen in Israël. Laten we onze Palestijnse broeders en zusters daarbij niet vergeten. We verlangen naar vrede voor deze wereld, waarin zoveel gruwelijke conflicten gaande zijn. We mogen daar hoop op houden dankzij onze Vredevorst! En laten we vooral niet vergeten ons als kerken hardop uit te spreken tegen de om zich heen grijpende jodenhaat in ons land, tegen deze bedreiging voor vrede in onze samenleving.

Robert Bezemer, voorzitter Unie-ABC-bestuur