Skip to main content

Actie #peacecandle2: steek 2e adventskaars niet aan

Nieuws

01 december 2023

Terwijl wij ons gaan voorbereiden op het komende kerstfeest, staat het Heilige Land, waar de geboorte van Jezus ruim 2000 jaar geleden plaatsvond, opnieuw in brand. Vanuit de Engelse baptisten én de methodisten daar, en de European Baptist Federation wordt ons een mooie symbolische vorm aangereikt om hier aandacht aan te besteden: zij stellen kerken voor om dit jaar de tweede adventskaars, de kaars van vrede, níet aan te steken, dus de hele adventsperiode niet. Deze actie is bedoeld om enerzijds ons vurige gebed om vrede te onderstrepen en anderzijds onze solidariteit zichtbaar te maken met kerken in Israël en de Palestijnse gebieden en allen die daar lijden vanwege de recente oplaaiing van het conflict.

Kaars van vrede

Traditioneel vertegenwoordigt de tweede kaars op de adventskrans vrede; en in sommige tradities staat deze bekend als de ‘Bethlehem-kaars’. Op de tweede adventszondag, wanneer we onze aandacht richten op de komende Vredevorst, lijkt het passend om extra stil te staan bij de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden, bij de slachtoffers en de rouwenden, en om ook voor hun situatie te bidden voor blijvende vrede die alleen de Vredevorst kan brengen.

Betlehem ook onverlicht

Christenen in Bethlehem hebben laten weten dat daar de lichten die normaal gesproken de geboorteplaats van Jezus verlichten dit jaar met Advent en Kerst uit blijven, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de oorlog. Ook zullen de kerstvieringen in Israël dit jaar ingetogen zijn. Onze niet aangestoken kaars zou ook hier mooi op aansluiten (dit is ook met christenen ter plaatse afgestemd).

We doen dit in de wetenschap dat het tóch Kerst wordt, het feest van hoop dat het Licht van Christus eeuwig schijnt in de duisternis.

Foto's voor kerken in Israël

Kerken die deelnemen kunnen na Kerst een foto van de adventskaarsen met de niet brandende tweede kaars sturen naar de EBF (uploaden kan via deze link), die ze door zal sturen naar de Baptistenkerken in Israël en de Palestijnse gebieden. Wie erover publiceert op de sociale media, kan de tag #peacecandle2 gebruiken.