Skip to main content

Fusiefeest met LEV, Otto de Bruijne en Andries Knevel

Nieuws

12 oktober 2023

Inmiddels is het hele programma van het fusiefeest van Unie-ABC op 18 november in Veenendaal bekend! Naast de band LEV zullen ook Andries Knevel, Tabitha van Krimpen, Otto de Bruijne, Martin Edens en Hans Riphagen hun medewerking verlenen. Aanmelden voor het feest kan nog! ADRES: De Schutterij 2, Veenendaal.
 
In het parallelprogramma, dat tijdens de korte Algemene Ledenvergadering wordt aangeboden, gaan we onder andere in op de ervaringen vanuit Baptistengemeente Sneek met Samen Jong; kerk zijn van alle generaties. Ook leuk om even te melden: oud-Algemeen Secretaris Albrecht Boerrigter leidt het vergaderblok. 
 
Dit is het volledige programma:
 
Programma fusiefeest
 
  • De vergaderstukken zijn naar de secretarissen van de aangesloten gemeenten gestuurd en zijn ook hier in te zien.
 
Wat vooraf ging en hoe het verder gaat ...
 
Op 15 juni 2023 werd bekend dat twee kerkgenootschappen definitief besloten te fuseren: de Unie van Baptistengemeenten in Nederland en de Alliantie van Baptisten en CAMA gemeenten (ABC). Al eerder waren de besturen en de werkorganisaties samengevoegd, en nu stemden de leden ook in met het juridisch samengaan van beide verbanden. De beide kerkgenootschappen gaan nu samen verder onder de voorlopige naam Unie-ABC.

Algemeen secretaris Peter Stoter reageert enthousiast op de fusie: “Vanuit beide richtingen is het verlangen gegroeid om samen in eenheid op te trekken. Niet uit noodzaak, maar primair in reactie op het verlangen naar en gebed om eenheid van Jezus zelf in Johannes 17. Daarnaast kunnen we samen meer betekenen voor elkaar en voor onze omgeving. Dit belangrijke besluit mag gevierd worden en dat hopen we samen met onze leden te doen op 18 november.”

Het nieuwe kerkverband bestaat uit 135 lokale Baptisten-, CAMA- en evangelische gemeenten. Naast Nederlandstalige gemeenten zijn dat ook Ghanese, Chinese, Arabische, Braziliaanse en Birmese gemeenten. Samen tellen ze zo’n 25.000 leden en 7.500 jongeren en kinderen. Het landelijk kantoor en het Seminarium zijn gevestigd in het Baptist House in Amsterdam. Unie-ABC is internationaal verbonden met Baptisten en Alliance/CAMA-gemeenschappen wereldwijd, waarbij lokale gemeenten partnerschappen kunnen aangaan met gemeenten(stichters) verder weg.

Binnen Unie-ABC mogen gemeenten elkaar inspireren en helpen. Dat gebeurt deels lokaal in de zes regio’s en deels landelijk met opleidingen voor voorgangers en leidinggevenden. Praktische (werkgevers)zaken worden ook landelijk gefaciliteerd. 

Voorzitter van het bestuur Robert Bezemer voegt daaraan toe: “De aangesloten gemeenten weten elkaar in de regio’s steeds beter te vinden en te inspireren. ‘Bloedgroepen’ doen daarbij minder ter zake. Wél dat we dezelfde Heer willen volgen. Ik ben daar erg blij mee: zo kunnen we met elkaar de toekomst in! Bovendien biedt het samengaan grotere mogelijkheden om zustergemeenten verder weg te ondersteunen, ook in noodsituaties zoals in Turkije/Syrië en Oekraïne.”

Het geloofsverband staat open voor gemeenten die zich herkennen in deze christelijke geloofsgemeenschap en belang hechten aan het samen optrekken. Belangrijke en onderscheidende kenmerken zijn het geloof in Jezus Christus als Heer en Verlosser, de centrale rol van de Bijbel, de persoonlijke toewijding en doop van gelovigen, de zelfstandigheid van de plaatselijke gemeente en de missionaire gerichtheid.