Skip to main content

Emeritus-voorganger Tjeerd de Graaf overleden

Nieuws

20 december 2022

Op 9 december is emeritus-voorganger Tjeerd de Graaf op 67-jarige leeftijd overleden. Hij was geruime tijd ziek.

In de periode 1991-2011 diende br. De Graaf onze gemeenschap als voorganger in de Baptistengemeenten Heerenveen, Haulerwijk, Utrecht-Centrum (Silo) en Den Haag. Tot aan zijn overlijden was hij lid van de Baptistengemeente Silo, waar hij ook de laatste jaren nog veel heeft betekend. We zijn dankbaar voor het leven van onze broeder en zijn inzet in onze gemeenschap, en wensen zijn dierbaren Gods troost en nabijheid toe bij het verwerken van dit verlies.

  • Lees hier de rouwkaart

In memoriam vanuit Baptistengemeente Silo

Op vrijdag 9 december is Tjeerd de Graaf overleden. De kinderen en Carla waren erbij.

Tjeerd is in mei 2019 ziek geworden. De afgelopen jaren heeft hij door het ondergaan van meerdere chemokuren en hard werken, zoals hij dat zelf zei, nog veel bonustijd mogen krijgen. Tot april dit jaar ging hij nog met zeer veel plezier regelmatig voor in Silo. Ook is hij tijdens zijn ziek-zijn betrokken geweest met video’s opnemen en monteren voor de diensten van Silo in coronatijd. En hij verzorgde tot voor kort het laatste videolied voor de online-diensten. Muziek betekende veel in zijn leven.

Tjeerd werd geboren op 29 april 1955. Aan zijn ouders Ans en Henk heeft hij veel te danken en hij heeft hen mogen steunen en voor hen mogen zorgen tot op hun beider hoge leeftijd. Hij was in het gezin het kleine broertje van Katja en Henk jr.

Tjeerd kon op school zijn draai niet vinden en na wat omzwervingen heeft hij uiteindelijk zijn diploma verpleegkunde gehaald. Daarmee is hij gaan werken in een crisisopvangcentrum in Friesland. In die jaren is Tjeerd getrouwd met Carla en hebben ze drie kinderen gekregen, Elleke, Maaike en Anne-Tim. Hun drie gezinnen hebben hen het grote plezier van zeven kleinkinderen gegeven, waar Tjeerd als een vrolijke opa veel mooie herinneringen mee heeft kunnen maken, juist ook nog de laatste jaren.

Begin jaren ’80 was Tjeerd lid van de Baptistengemeente Kollermerzwaag waar hij regelmatig als lekenprediker gevraagd werd om voor te gaan. Zo kreeg hij de smaak van het voorgaan te pakken, wat hem deed besluiten om de Tweede Weg Opleiding aan het Baptisten Seminarie te volgen. Voorgaan was zijn lust en zijn leven. Hij hield ervan alternatieve vertalingen van de Bijbel te gebruiken en bijzondere liederen uit zeer veel verschillende bundels en geloofsrichtingen door elkaar te gebruiken. Het samen zoeken in geloof, vooral ook door middel van creatieve werkvormen, heeft hij tot een kunst verheven.

Hij is vaak bedankt voor zijn zeer toegankelijke en persoonlijke manier van preken. Achtereenvolgens is hij in Heerenveen, Haulerwijk, Utrecht Silo en Den Haag voorganger geweest. Ook schrijven was een passie van hem. Veel gedichten, korte overdenkingen, zegenbedes en bijzondere vertaling van liederen zijn op papier gekomen in kerkblaadjes en columns. Tot zijn grote vreugde en dankbaarheid is afgelopen zomer een bloemlezing daarvan in zijn boekje Opgang uitgegeven.

Na zijn voorgangerschap is Tjeerd zelfstandig trainer/adviseur geworden. In de zestien jaar als trainer heeft hij aan de wieg gestaan van een trainingsacademie van de organisatie van Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland. Tientallen trainers heeft hij opgeleid en meerdere trainingsmodules zijn van zijn hand.

Afgelopen vrijdag hebben we een dankdienst voor het leven van Tjeerd gehad in de Maartenskerk in Doorn. Met de Silokaars en een afvaardiging van de cantorij voelde het als de warme Silo-dienst waar hij zelf heel dankbaar voor zou zijn geweest. We hebben herinneringen opgehaald aan zijn zorgzaamheid, zijn actieve bestaan, zijn fiets- en klushobby's, zijn passie voor muziek en zijn doorzettingsvermogen. We zullen aan hem terugdenken als betrokken inspirerend Silo-lid, echtgenoot, vader, opa en leraar en vriend.