Skip to main content

EBF: niet verslappen in gebed Oekraïne

Nieuws

06 september 2022

Afgelopen woensdagavond vond er opnieuw een digitaal gebedsuur voor Oekraïne plaats, georganiseerd door de European Baptist Federation (EBF). We waren dit uur met zo’n 75 leiders van baptistengemeenten vanuit Europa plus enkelen uit de Verenigde Staten, met elkaar verbonden om te bidden.
 
In een korte opening, die door Helle Liht uit Estland werd verzorgd, werden we bepaald bij woorden uit Handelingen 2:43-47. Helle Liht constateert een verslappende aandacht voor wat er in Oekraïne gaande is. Echter, aan het front mag je niet verslappen. Dit komt je anders duur te staan. Dus laten wij alert blijven en vasthoudend in onze voorbede. Iemand citeerde vervolgens: 'Laten we daarom het goede doen, zonder op te geven, want als we niet verzwakken zullen we oogsten wanneer de tijd daarvoor gekomen is.’ Galaten 6:9
 
Hierna sprak als gast Leonid Mikhalovich, rector van het seminarium in Belarus. Het regime van Belarus loopt in het voetspoor van het Russische regime, maar de bevolking staat er doorgaans heel anders in. Een baptistenpredikant zit nu al zo’n twee jaar gevangen vanwege zijn geuite kritiek op het regime. Men gaat daarom voorzichtig te werk in de opvang van vluchtelingen. Zelf was ik enigszins verrast dat daar vluchtelingen komen, want de grens zit toch potdicht. Wat blijkt: gedeporteerden uit met name de stad Marioepol proberen, wanneer ze eenmaal in Rusland zijn aangekomen, door te reizen naar Belarus. Enkelen verkiezen daar te blijven; velen proberen via Belarus door te reizen naar Polen. 
 
Graag wil ik de oproep vanuit de EBF aan u doorgeven om niet te verslappen in ons bidden voor de broeders en zusters in het oorlogsgebied, en voor hen die op de vlucht zijn geslagen op zoek naar een veilig heenkomen. En uiteraard bidden we om een einde aan al dit zinloze geweld.
 
Erik van Duyl
Voorganger Baptistengemeenten Apeldoorn + Emmeloord ‘De Regenboog’