Skip to main content

Noodhulp én doopdiensten in Oekraïne

Nieuws

28 juli 2022

De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels al meer dan 150 dagen. Ook tijdens de zomer zetten onze broeders en zusters in en rond Oekraïne hun hulpverlening aan vluchtelingen voort. Een update vanuit de European Baptist Federation (EBF).

Baptisten van over de hele wereld hebben inmiddels meer dan 4 miljoen euro bijgedragen om de hulpverlening via het EBF-netwerk te ondersteunen. Hierdoor konden baptisten aan de frontlinie tonnen voedsel uitdelen, duizenden ontheemden huisvesten en de brandstof leveren om honderden van hen in veiligheid te brengen. 

Situatie in het oorlogsgebied

Ook Oekraïne werd de afgelopen periode getroffen door de hittegolf die in grote delen van Europa heerste. Dit leidde daar onder meer tot beperkte watervoorraden in conflictgebieden en vluchtelingen die urenlang in de brandende hitte aan de grenzen stonden te wachten.

In het oosten van het land blijven granaten vallen, terwijl Rusland zijn inspanningen op het oostelijke en zuidelijke front heeft verdubbeld. Kerken in deze gebieden blijven fungeren als bakens van hoop en leveren brandstof, voedsel en water aan mensen in nood op plekken waar deze middelen extreem schaars zijn.

22 07 Noodreparatie gebouwen OekrIn gebieden die door Oekraïne zijn heroverd, zijn sommige mensen teruggekeerd om de schade aan hun steden en huizen te bekijken. Degenen die terugkeren weten niet of ze een paar kapotte ruiten of een berg puin zullen aantreffen. Sommige kerken zijn al op zoek naar benodigdheden voor noodreparaties aan gebouwen, maar er zal enorm veel materiaal nodig zijn, zelfs alleen voor tijdelijke reparaties voordat de winter komt.

Kinderkamp en doopdiensten

In het westen - waar nog steeds een dreiging van raketaanvallen bestaat, maar veel minder dan in het oosten -  draaien sommige kerken bijna normaal. In Rivne organiseerde de Kostopil-kerk een kinderkamp met meer dan 450 kinderen van vijf tot zestien jaar oud. Dit betrof ontheemde kinderen uit plaatsen als Charkov, Kiev, Buchi, Irpen, Izum, Luhansk, Donetsk en Kramatorsk. Het was een tijd van rust waarin de kinderen op adem konden komen te midden van de ontberingen waarmee ze elke dag worden geconfronteerd. Een onderdeel van het kamp was ook het praten met ouders die hun pijn konden delen, nadenken over Gods Woord en ontspannen met een kop koffie in een veilige sfeer.

22-07_Hulpgoederen_Oekr.jpgKerken blijven elke week doopdiensten houden. In de kerk van Kharkiv 'Blagovistya' zijn onlangs zeven nieuwe leden gedoopt. Dit was de derde doopdienst van nieuwe gelovigen in een kerk die pas anderhalf jaar oud is!

En terwijl veel kerken voedselhulp blijven verstrekken, valt één kerk daarbij op: de Evangelical Baptist Brotherhood Church. Tijdens een drie maanden durende samenwerking met het VN Wereldvoedselprogramma heeft de kerk 2.709 ton voedsel uitgedeeld aan de lokale bevolking. Dit komt bovenop de 4.486 ton voedsel en andere hulp die ze hebben uitgedeeld met steun van de Oekraïense Baptisten Unie.

Opvang in buurlanden

Ook in de buurlanden van Oekraïne gaan projecten door. Hoewel sommige vluchtelingen zijn teruggekeerd naar Oekraïne en anderen verder naar Europa zijn verhuisd, raken veel Oekraïners geïntegreerd in hun nieuwe gemeenschappen in de buurlanden. Oekraïners zijn opgenomen in kerkdiensten en zomeractiviteiten. Baptistenkerken blijven de ontheemde Oekraïners huisvesten, voeden en helpen met registratiepapieren en psychosociale ondersteuning bieden. Lokale kerken en Baptisenunies blijven hulp bieden in de steeds veranderende context.

Gebedspunten

Bidt u ook deze zomer mee voor Oekraïne?

  • Bid om Gods bescherming voor hen die de behoeftigen dienen die zijn achtergebleven in conflictgebieden en bezette gebieden. Bid dat ze de kracht en standvastigheid hebben om de barre omstandigheden te doorstaan ​​en dat hulp hen kan bereiken.
  • Bid voor alle nieuwe gelovigen die zijn gedoopt en voor de voorgangers die naast hen lopen op hun nieuwe reis.
  • Bid voor voorgangers in nieuwe bedieningen, zoals het leiden van militaire begrafenisdiensten en pastorale zorg voor mensen met traumatische ervaringen.
  • Bid om volharding en rust voor de Oekraïense kerkleiders die na vijf maanden nog steeds proberen de hulp effectief te coördineren en te verdelen.
  • Bid dat er snel vrede komt en dat Oekraïne kan doorgaan met de wederopbouw.
  • Bid voor de families waarvan de leden door de situatie van elkaar gescheiden zijn en die moeilijke beslissingen moeten nemen over waar en hoe ze zich buiten Oekraïne gaan vestigen.