Skip to main content

Reilinglezing: Ziende blind en horende doof?

Nieuws

29 augustus 2022

Op zondag 23 oktober wordt in de Baptistengemeente Utrecht Silo van 14.00 tot 17.00 uur de vierde Reilinglezing gehouden. Drs. Jelle Horjus zal spreken over 'Nederlandse baptisten en de opkomst van het nazisme' onder de titel 'Ziende blind en horende doof?'

De tijd verstaan, als je er middenin zit, is niet eenvoudig. Vooral in woelige tijden, als de samenleving aan alle kanten wordt bedreigd. Wat is dan de taak en de roeping van de gemeente? Wat wil het evangelie? In de jaren dertig van de vorige eeuw werden de kerken flink op de proef gesteld. Ook Nederlandse baptisten moesten hun positie bepalen in de omstandigheden van de tijd. Jelle Horjus deed onderzoek naar de opstelling van de Nederlandse baptisten tussen 1933 en 1945, een periode van opkomend antisemitisme en fascisme. In deze lezing deelt hij de belangrijkste resultaten.

Aansluitend gaan prof. dr. Henk Bakker en prof. dr. Miranda Klaver in op zijn bevindingen én op de implicaties daarvan voor vandaag de dag.

Over de sprekers

Drs. Jelle Horjus studeerde theologie aan het Baptisten Seminarium en aan de Universiteit Utrecht, en hij is lid van de Baptistengemeente Arnhem-Centrum. Jelle is onderzoeker en werkt in kader van zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen aan een biografie van prof. dr. Jannes Reiling.

Prof. dr. Henk Bakker is hoogleraar Geschiedenis, Identiteit en Theologie van het Baptisme, VU Amsterdam.

Prof. dr. Miranda Klaver is hoogleraar Antropologie van religie, VU Amsterdam.

Locatie en aanmelden

  • De Reilinglezing wordt gehouden in het gebouw van Silo, Herenstraat 34, 3512 KD Utrecht.
  • Om de lezing bij te wonen, kunt u zich tot 16 oktober hier (kosteloos) aanmelden.
  • Download hier de flyer.

Over de Reilinglezing

Prof. dr. Jannes Reiling (1923-2005) was een van de oprichters van het Baptisten Seminarium en hij was rector van 1958 tot 1987. Daarnaast was
hij hoogleraar Nieuwe Testament aan de Universiteit van Utrecht. Reiling betekende veel voor het Baptisme in Nederland en daarbuiten.

Tot het eind van zijn leven waren hij en zijn vrouw lid van Silo. Ook stond hij aan de wieg van de Baptistengemeente De Rank. Hij was een gewaardeerd en gerespecteerd voorganger, bestuurder en gemeentelid.

Zijn overlijden in januari 2005 was een groot verlies, voor de gemeente én voor velen in en buiten de baptistenwereld. Zijn gedachtegoed is voor de gemeente Silo een blijvende inspiratie. Daarom organiseren zij, in samenwerking met het Baptisten Seminarium, lezingen die zijn naam dragen.

Eerdere Jannes Reilinglezingen zijn hier als pdf te downloaden.