Skip to main content

Baptisten bieden ruim 50.000 opvangplekken

Nieuws

08 april 2022

Via de European Baptist Federation (EBF) steunen we als Unie-ABC Baptistenunies en lokale gemeenten in Oekraïne en omliggende landen die Oekraïense vluchtelingen opvangen. Een update van de EBF.

Baptistengemeenten in de hele regio Oost-Europa hebben gezamenlijk zo'n 51.000 bedden beschikbaar voor degenen die vanwege het conflict zijn ontheemd. Naast 45.000 bedden in Oekraïne zelf, gaat het om naar schatting 4.000 bedden in Roemenië, 1.600 bedden in Polen en 700 bedden in  Moldavië. Polen, Roemenië, Slowakije, Hongarije en Moldavië zetten zich daarnaast sinds het begin van de oorlg onvermoeibaar in door voedsel, kleding en medicijnen uit te delen en vervoer te organiseren.

Polen

De Baptistenkerk in Chelm, Polen, telt circa honderd leden. De kerk staat aan de grens met Oekraine en heeft al meer dan 3.500 vluchtelingen uit Oekraïne onderdak geboden. Van een nabijgelegen opslagruimte is een logistiek centrum gemaakt: mede van daaruit is al meer dan 300 ton voedsel naar door de oorlog verscheurde gebieden gestuurd.

22 04 Polen voor Oekr3     22 04 Polen voor Oekr1

Hongarije

Hongaarse baptisten hebben zich onder meer ontfermd over Roma die uit een grensgebied van Oekraïne zijn gevlucht. Veel Roma-mensen kregen te maken met discriminatie langs de evacuatieroute en met de uitdagingen van het navigeren door grensovergangen zonder documentatie. Zelfs kerken en andere organisaties stuurden Roma-mensen weg. In het Balatoncentrum, een faciliteit van de Baptistenunie van Hongarije, worden inmiddels ruim vijftig vrouwen en kinderen opgevangen. Behalve dat ze onderdak en eten krijgen, worden er activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Daarnaast helpen Hongaarse baptisten gezinnen die zich legaal in Hongarije willen vestigen: omdat velen geen geboorteakte hebben en niet kunnen lezen, vergezellen vrijwilligers hen naar het immigratiekantoor om te helpen met het vereiste papierwerk.

Roemenië

22 04 Rom voor OekrHet Ruth Refugee Centre in Boekarest blijft Oekraïners veilige, gastvrije accommodatie bieden en helpen bij hun volgende stappen. De organisatoren schrijven: "Toen het Ruth Refugee Centre bijna een maand geleden werd opgericht, was onze visie om gasten uit Oekraïne een veilige plek te bieden om te slapen, hun kleding te wassen, drie maaltijden per dag te eten en ondersteuning te krijgen bij het oplossen van verschillende problemen met hun ambassade in Boekarest. Na twee weken gasten te hebben ontvangen, werd het duidelijk dat voor sommige gezinnen een snelle doorreis geen optie was. De afgelopen anderhalve week zijn de twee appartementen in de Ruth School opgeknapt en ingericht om twee of drie gezinnen voor langere tijd te huisvesten. Met deze nieuwe faciliteiten kan ons Ruth Refugee Centre nu tot 65 gasten per nacht huisvesten!”

Zo zetten in heel Europa ook baptisten zich in voor noodhulp aan Oekraïners. Blijft u ook bidden voor het land, de machthebbers en voor vrede? 

  • Lees hier ervaringen wat Oekraïense baptisten in hun land meemaken.
  • Lees hier een eerder bericht over noodhulp in omringende landen.
  • Lees hier meer over onze noodhulpactie.