Skip to main content

Ervaringen van baptisten in Oekraïne

Nieuws

01 april 2022

Via de European Baptist Federation (EBF) staan we in contact met baptistengemeenten in Oekraïne en omliggende landen die overal hun bijdrage leveren in de opvang van vluchtelingen. Tegelijk zijn ook Oekraïense kerken en gelovigen zelf slachtoffer van de oorlog. Een update van de EBF over wat er zoal speelt.

Kerkgebouw verwoest
 
De Bethany Baptist-kerk in de zwaar getroffen Oekraïense stad Marioepol werd volledig verwoest. De gemeenschap heeft daarmee tevens haar centrum van sociaal en evangelisch werk in de stad verloren. In Charkov kwam een raket neer in het huis van een voorganger, terwijl hij beneden met gemeenteleden sprak, maar gelukkig ontplofte deze niet.
 
Kerk Marioepol voor de oorlog      Kerk Marioepol na bombardement1
 
De kerk in Marioepol voor en na het bombardement.
 
Voedselhulp en auto's repareren
Ondanks het conflict blijven gelovigen in Oekraïne samenkomen om te bidden, God te eren en de Bijbel te lezen. Kerken in het hele land werken samen om te zorgen voor onderdak, voedsel, kleding, medicijnen en vervoer.
 

Alleen al in de regio Tsjernivtsy zijn 18.000 kinderen ontheemd. Kinderen van lokale christelijke families doneren hun speelgoed om hen te helpen zich in hun nieuwe omgeving te vestigen. In Sumy, in het noordoosten van Oekraïne, zijn de winkelschappen helemaal leeg. Echter, kerken in andere delen van Oekraïne en in het buitenland sturen elke dag voedsel naar de stad. Gelovigen zorgen voor verspreiding daarvan onder de ontheemden.

Baptistenkerken in de regio Cherkasy leveren voedsel aan zwaar getroffen gebieden. Op de terugweg halen chauffeurs mensen uit het oorlogsgebied en een team van vrijwilligers helpt hen naar andere Europese landen te reizen.
 

Een jeugdleider en evangelist van een kerk in Mykolaiv is een bediening voor lokale soldaten begonnen. Elke ochtend neemt hij thee en kleine geschenken mee om bij vijftien checkpoints troepen aan te moedigen. Veel soldaten stemden ermee in dat hij met hen zou bidden en vroegen hem zijn bezoeken voort te zetten.

Een kerk in Rivne, in het westen van Oekraïne, heeft meerdere creatieve manieren bedacht om mensen in nood te helpen. Een zeer praktische bediening die ze hebben ontwikkeld, is een gratis autoreparatieservice voor ontheemden die op doorreis zijn. Ook bieden ze pastorale zorg aan degenen die ze ondersteunen. De predikant van de kerk zegt: "Mensen staan ​​open voor het Woord van God."

Het coördinatiecentrum van de Oekraïense baptisten zegt: “Dergelijke verhalen van voorgangers moedigen ons aan om onze gemeenschappelijke bediening met gedrevenheid voort te zetten. Heel bijzonder om hun gepassioneerde getuigenissen te horen."

Speelgoed kinderen Oekraine        Hulpgoederen in Oekraine

Elke dag een portie manna
Het huis van een gezin uit een baptistengemeente in Irpin is verwoest. De woorden en gebeden van de vader zijn krachtig:
 
“We hebben al genoeg gehuild en nu moeten we de situatie nuchter bekijken. In de 33 jaar dat wij nu een gezin vormen hebben we voortdurend Gods zegen gezien. We hebben nooit grote rijkdom gehad, maar de Heer heeft ons elke dag trouw 'een portie manna' gestuurd. 
 
Toen we uit Irpin vluchtten, keek ik om naar mijn stad - daar was mijn hart. En nu buig ik nederig voor de Heer en vraag om Zijn leiding voor de toekomst. We vragen Hem niet om stromen van zegeningen, maar waarderen gewoon elke druppel van de verfrissende ochtenddauw. Ons huis werd verwoest, maar de Heer heeft de levens van ons allemaal gered. Daarom kan ik mijn ogen naar de hemel richten in een oprecht gebed tot God en onze zwakke zielen toevertrouwen aan Zijn sterke handen.”
 
Gebedspunten
We blijven als baptistenfamilie bidden voor de situatie in Oekraïne, voor:
  • Vrede in Oekraïne
  • Bescherming van vluchtelingen tegen mensenhandelaren
  • Veiligheid voor stadsbewoners die voortdurend gebombardeerd worden, en voor families die door de oorlog van elkaar zijn gescheiden
  • Vrijheid voor kerken om hun geloof te blijven belijden en hulp te geven in bezette steden
  • Succes van de vredesbesprekingen in Turkije
  • Kracht voor Oekraïense kerken om de gemeenschap om hen heen te blijven dienen

Als Unie-ABC steunen we via de EBF en via CAMA Zending baptisten- en CAMA-kerken in de betreffende regio met het verlenen van hulp aan vluchtelingen. Lees hier meer over onze noodhulpactie.

Lees hier over noodhulpacties van baptisten in omringende landen.