Skip to main content

Update noodhulpactie voor Oekraïne

Nieuws

18 maart 2022

Inmiddels is het ruim drie weken geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel en een oorlog begon. Via de European Baptist Federation (EBF) en CAMA Zending helpen we bij de opvang van vluchtelingen door baptisten- en CAMA-gemeenten in het land zelf én in omringende landen. Hieronder volgt een update van de EBF.

Volgens de VN zijn sinds 24 februari bijna 3,5 miljoen mensen naar buurlanden gevlucht, waaronder 1,8 miljoen mensen naar Polen, ruim 270.000 naar Hongarije, ruim 220.000 naar Slowakije en bijna 470.000 naar Roemenië. 

Meer dan 600 baptistenkerken in Oekraïne zijn inmiddels ingericht als opvangcentrum voor interne ontheemden. Bovendien hebben baptisten in de buurlanden – Polen, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Moldavië – honderdduizenden vluchtelingen opgevangen en spelen ze actief in op hun behoeften. Veel kerken zijn omgebouwd tot tijdelijke onderkomens om vluchtelingen te huisvesten.

Update vanuit Oekraïne

Een broeder uit Mariupol schrijft: "De stad is gewoon van de aardbodem weggevaagd; hij is volledig vernietigd. Er is geen elektriciteit of gas meer, want de gasleidingen zijn opgeblazen en de elektriciteitsdraden liggen op de grond. Er zijn veel mensen op straat, ze hebben honger."

Vanuit Lviv is humanitaire hulp gestuurd naar Charkov, Buzivka, Slovyansk, Kremenchuk, Bila Tserkva, Kiev, Vinnytsia en Vasylkiv. Het ging met name om kleding, hygiëneproducten, medicijnen en voedsel. Baptisten vanuit omliggende landen kunnen de goederen via humanitaire corridors het land in vervoeren.

De situatie is schrijnender in steden in het oosten en noorden die voortdurend worden beschoten, inclusief civiele gebouwen. Chauffeurs rijden heen en weer tussen conflictgebieden, met hulp uit het westen, en nemen mensen mee terug die naar het oosten willen vluchten.

NoodhulpEBFOekraine01Veel mensen die Charkov in het noorden verlaten, gaan naar Poltava, 140 km verderop. Alle vijf de kerken in Poltava ontvangen dagelijks grote hoeveelheden vluchtelingen en kerkgebouwen blijven 24 uur per dag open om hen op te vangen. Honderden binnenlands ontheemden verblijven in kerkgebouwen, huizen van gelovigen en elk gebouw dat kan worden omgebouwd tot opvangcentrum.

Hulp via het baptistennetwerk uit omringende landen

Tsjechië — Hoewel Tsjechië geen grens deelt met Oekraïne, stuurt de Baptistenunie van Tsjechië financiële steun aan de Oekraïense Baptistenunie en lokale kerken in Oekraïne, en helpt ze ook mensen te vervoeren vanaf de grens tussen Slowakije en Oekraïne naar Tsjechië. Er zijn inmiddels al 200.000 Oekraïense vluchtelingen in Tsjechië aangekomen (stand 11 maart). In allerlei plaatsen bieden baptistengemeenten hen voedsel, onderdak en andere hulp aan. Russisch sprekende kerken staan ​​in de frontlinie van ondersteuning en bieden raad, gebed en geestelijke bemoediging aan mensen in nood.

Hongarije — Tien Hongaarse baptistengemeenten in Oekraïne, nabij de grens tussen Hongarije en Oekraïne, ondersteunen tienduizenden binnenlandse ontheemden, voornamelijk gezinnen of vrouwen en kinderen. Voorgangers en gemeenteleden helpen deze mensen met onderdak, voedsel, warme kleding, sanitaire artikelen en geestelijke begeleiding. Op verschillende locaties worden dagelijks in totaal 500 warme maaltijden gekookt.

Slowakije — Er zijn ongeveer 200.000 vluchtelingen in Slowakije aangekomen (stand 10 maart), en bijna elke kerk in de Baptistenunie van Slowakije biedt onderdak aan vluchtelingen in kerkgebouwen en de huizen van gemeenteleden. Terwijl de meeste vluchtelingen die worden gehuisvest na één of twee nachten verder trekken, hebben minstens 120 mensen besloten permanent in Slowakije te blijven. Leden van de gemeenten helpen vluchtelingen aan het verkrijgen van de juiste documentatie, het vinden van scholing voor hun kinderen en het vinden van werk. De Baptistenunie heeft ook een vrachtwagen van 24 ton aangeschaft die ze zullen gebruiken om hulp, inclusief vers drinkwater en voedsel, naar Oekraïne te sturen.

Polen — De organisatie Baptist Charity Action in Polen werkt aan de grens tussen Polen en Oekraïne en stuurt vrachtwagens met benodigdheden zoals voedsel, water en kleding naar Oekraïne. Baptistenkerken in heel Polen helpen momenteel zo'n 1400 vluchtelingen, waarbij veel gemeenteleden bedden in hun eigen huis aanbieden. Ze hebben in totaal al meer dan 10.000 mensen op verschillende manieren geholpen (waaronder 5000 mensen in Chelm en 2000 in Warschau), onder meer door het verstrekken van voedsel, onderdak en geestelijke zorg.

NoodhulpEBFOekraine02    NoodhulpEBFOekraine03

Helpt u mee?

Via de EBF ondersteunen we baptistengemeenten in Oekraine en omringende landen met het verlenen van hulp aan vluchtelingen en via CAMA Zending gebeurt hetzelfde in CAMA-kerken in de regio. Helpt u mee? Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. ‘Noodhulp Oekraïne’. 

  • Lees hier meer over de start van onze noodhulpactie.