Skip to main content

Wat kan ik zelf doen voor Oekraïne?

Nieuws

18 maart 2022

Bij Unie-ABC komen vanuit aangesloten gemeenten en particulieren regelmatig vragen binnen over wat zij zélf kunnen doen voor Oekraine en de vluchtelingen die hierheen komen.

1. Bidden
Gebed voor vrede staat op één. Wij geloven in een God die liefde is. En ook al begrijpen we vaak niet waarom mensen zo moeten lijden, we vertrouwen op God en weten dat Hij luistert naar Zijn kinderen. Laten we vrijmoedig bidden voor vrede in Oekraïne en voor alle betrokkenen.

De Europese Baptisten Federatie (EBF) organiseert een internationale wekelijkse bidstond op woensdag om 19.30 uur waarbij we online kunnen aansluiten. De voertaal is Engels. Meer informatie vindt u hier.

2. Geven
Financiële hulp is zeer welkom, meer informatie over onze noodhulpactie vindt u hier.

Unie-ABC maakt alleen afspraken met baptisten- en CAMA-gemeenten in Oekraïne via onze Europese partner, de EBF, of CAMA Zending. Op die manier komt het geld terecht bij onze partnergemeenten in Oekraïne (en mogelijk ook in omliggende opvanglanden) die het verder naar bevinden kunnen inzetten.

De landelijke organisatie van Unie-ABC is niet betrokken bij het inzamelen van goederen voor vluchtelingen (geen initiatief, coördinatie of transport). Er wordt al heel veel ingezameld, maar het is onduidelijk of dit ook aansluit bij de behoefte.

3. Vluchtelingen opvangen?
Opvang van vluchtelingen is geen kleinigheid. Het is mooi dat mensen spontaan aanbieden om vluchtelingen op te vangen, maar het is belangrijk om u voor te bereiden op veel praktische aspecten die er (ook op langere termijn) bij komen kijken. Bijvoorbeeld: wie betaalt er voor eten en drinken? Zijn deze mensen ook verzekerd voor ziektekosten? Hoe lang blijven ze er wonen (en wat daarna?), zijn mensen getraumatiseerd, hoe ga je om met taalproblemen, enzovoort.

Het verdient de voorkeur dat vluchtelingen zo mogelijk via de reguliere overheidskanalen (COA) worden opgevangen. Deze hebben ervaren mensen in dienst die weten hoe ze met deze (soms getraumatiseerde) mensen moeten omgaan en wat ze kunnen aanbieden.

Het COA heeft mogelijk te weinig opvangcapaciteit en kijkt naar particuliere opvang. Wij adviseren om vraag en aanbod via Takecarebnb.org te regelen. Deze organisatie is hierop voorbereid en werkt samen met COA en Vluchtelingenwerk. Ze geven uitgebreid informatie op hun website hoe je gastgezin kunt worden.

4. Ondersteuning gastgezinnen en opvanglocaties
Unie-ABC is benaderd door het Leger Des Heils dat vrijwilligers zoekt om op opvanglocaties de handen uit de mouwen te steken en om gastgezinnen te ondersteunen met allerlei praktische zaken. Bekijk hier een vacaturebeschrijving van het Leger des Heils.

5. Transport vluchtelingen in grenslanden
Via de European Baptist Federation kregen wij de vraag van baptisten in buurlanden Polen en Moldavië of wij transport (busjes + chauffeur) kunnen regelen om vluchtelingen van de grens naar de opvangcentra te brengen. Daar is momenteel tekort aan. Neem voor meer informatie contact op met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een eventueel aanbod wordt verder afgestemd met de EBF.