Skip to main content

Bericht van rector Oekraïens seminarium

Nieuws

11 maart 2022

Als Baptisten- en CAMA-gemeenschap weten we ons verbonden met broeders en zusters wereldwijd. Een van hen is Oleksander Geychenko, rector van het Baptist Seminary Odessa in Oekraïne, met wie mensen van ons Baptisten Seminarium contact hebben. Broeder Geychenko vertelt over de situatie in zijn land.

"De afgelopen twee weken hebben veel Oekraïners, waaronder ikzelf, veel dingen voor het eerst meegemaakt. We werden gewekt door het geluid van raketaanvallen op 24 februari. We waren een paar dagen diep in shock en geloofden niet dat we wakker werden. Families werden uit elkaar gerukt en probeerden hun dierbaren te evacueren. Veel mensen stopten hun leven in een koffer en vertrokken zonder te weten waar ze op hun vlucht terecht zouden komen. Ons leven is kapot gemaakt. Alsof iemand de pagina in ons leven heeft omgeslagen - er is niets meer van over. Veel mensen voelen een ziedende woede en de pijn is bijna tastbaar. En we zien nog geen licht aan de horizon.

Heilig Avondmaal

Afgelopen zondag hebben Oekraïense kerken het Heilig Avondmaal gevierd. De meeste van hen. Het eerste avondmaal tijdens de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Voor mij persoonlijk was het hoogtepunt - naast de gebruikelijke bespiegelingen over het offer van Christus voor onze zonden, deelname aan het leven van de Drie-eenheid door Jezus Christus en de verwachting van de wederkomst - de identificatie met de pijn van andere medegelovigen en medeburgers. Vooral met degenen die hun dierbaren hebben verloren in Mariupol, Kharkiv, Bucha, Hostomel en Irpin, Mykolaiv en Cherson, Chernihiv, Sumy en Izum. Degenen die over Oekraïense wegen dwalen om hun leven te redden. Degenen die hun dierbaren missen, naar het buitenland zijn uitgeweken. Ik nam het brood en ik wist dat ik deel uitmaak van het Lichaam van Christus, verspreid over mijn arme land. "Als één lid lijdt, lijden allen samen; als één lid geëerd wordt, verheugen allen zich er samen mee. Nu bent u het lichaam van Christus en individuele leden ervan." (1 Korintiërs 12:26-27).

Wat mij ook raakt, is: al die mensen die de Russische invasie in Oekraïne beoordelen op basis van de Russische geopolitieke verhalen en het propaganda-apparaat. Hun houding vergroot mijn pijn. Ik bid dat ze weer geestelijk zicht krijgen en in staat zijn morele oordelen te vellen.

De oorlog stoppen

Ik ben iedereen die tussenbeide is gekomen om de pijn van onze mensen te delen zeer dankbaar. Het is dankzij hun vrijgevigheid en gevoeligheid voor de behoeften van anderen dat wij mensen om ons heen kunnen helpen.

22 03 Seminarium Odessa rectorBlijf alstublieft bidden voor Oekraïne. Alsjeblieft, pleit voor Oekraïne op verschillende niveaus als je kunt. Denk niet dat je stem zwak is. Verenig je stem met die van anderen en het zal veranderen in de storm die de agressors uit elkaar zal drijven, machthebbers die denken dat ze het recht hebben om het leven van burgers te nemen vanwege hun geopolitieke belangen. Help alstublieft deze oorlog te stoppen, en ons land en de vrede te herstellen.

Loop met ons mee."

Oleksander Geychenko, rector van het Baptist Seminary Odessa

 

  • Noodhulpactie

Als Unie-ABC ondersteunen we via de European Baptist Federation en CAMA Zending hulp aan vluchtelingen door lokale kerken in Oekraïne en omringende landen. Meer lezen en meehelpen ...