Skip to main content

Noodhulpactie voor Oekraïne van start

Nieuws

01 maart 2022

Donderdagochtend 24 februari veranderde voor veel Oekraïners alles, toen de realiteit van een oorlog hun voordeur had bereikt. Hoewel de situatie verschrikkelijk is, schijnen christenen – binnen en buiten Oekraïne – helder het licht van Jezus in deze duisternis. Unie-ABC en CAMA Zending starten een noodhulpactie om geld in te zamelen voor de opvang van vluchtelingen en de verstrekking van noodhulp ter plaatse, door lokale baptisten- en CAMA-gemeenten.

De nood is op dit moment ongekend hoog. We weten dat momenteel al zo’n 700.000 Oekraïners op de vlucht zijn naar omliggende landen (Polen, Moldavië, Roemenië, Hongarije, Slowakije). De wachtrijen voor de grens lopen op tot 24 uur. Gezinnen met jonge kinderen zijn in paniek vertrokken, met alle problemen van dien. Het is winter en veel mensen moeten de nacht buiten doorbrengen.

Via de European Baptist Federation en CAMA Zending staan we in nauw contact met lokale gemeenten ter plaatse en met de Oekraïense Baptistenunie. We zijn onder de indruk van de verhalen die we horen:

  • Baptisten- en CAMA-gemeenten verspreid over heel Oekraïne fungeren momenteel als vluchtelingenopvang om mensen die uit hun eigen omgeving zijn vertrokken onderdak te geven. Kerken in het oosten staan in verbinding met kerken in het westen om vluchtende families op te vangen. Ook zijn er meerdere logistieke centra opgericht om voedsel en noodhulpgoederen te verspreiden.
  • De situatie verandert continu en dit zal voorlopig zo blijven. Op dit moment is het nog mogelijk om goederen over verschillende delen van het land te verspreiden. We zijn voortdurend in contact met kerkleiders die ons op de hoogte houden van de huidige situatie.
  • Ook aan de grenzen in naburige landen zijn christenen uit bevriende gemeenten actief met het uitdelen van water, voedsel, luiers, dekens en andere middelen. Ook spelen zij een belangrijke rol in de huisvesting van vluchtelingen. We zijn onder de indruk van de kracht van de lokale kerken.
  • De Oekraïense kerk heeft 8.000 Bijbels ter beschikking gesteld die momenteel uitgedeeld worden, samen met noodhulppakketten. Deze Bijbels waren al ingekocht voordat de situatie escaleerde.
  • Hoewel onze Oekraïense broeders en zusters enorm geschokt zijn, zijn ze er van overtuigd dat God Zijn glorie zal laten zien. Ze hebben vrede ondanks de heftige situatie en laten trouw het licht van Christus schijnen in deze duisternis.

Helpt u mee?

Wij roepen baptisten- en CAMA-gemeenten in Nederland op om onze Oekraïense broeders en zusters te steunen in deze moeilijke tijd. Op deze manier kunnen wij samen Jezus zichtbaar maken in een donkere tijd. Helpt u mee met een gift of speciale collecte in uw gemeente? Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. ‘Noodhulp Oekraïne’. 

Uw gift wordt direct besteed aan het verlenen van noodhulp via de lokale gemeenten ter plaatse.  

Noodhulp Oekraine 2  Noodhulp Oekraine 3 
Noodhulp Oekraine 4 

Noodhulp Oekraine 5 

Noodhulp Oekraine 8

 Noodhulp Oekraine 9

 Noodhulp Oekraine 11

Internationaal gebed

Ook uw gebed wordt dringend gevraagd door onze broeders en zusters in Oekraïne. De EBF organiseert de hele maand maart op woensdagavond om 19.00 uur een internationaal online gebed (via Zoom). Wilt u daaraan meedoen, dan kunt u zich hier aanmelden, zodat u de link in uw mailbox ontvangt.