Skip to main content

Noodhulp Oekraïne in voorbereiding

Nieuws

25 februari 2022

Als Unie-ABC en CAMA Zending zijn we in nauw contact met de European Baptist Federation (EBF) en met baptisten- en CAMA-gemeenten in Oekraïne over de ernstige situatie die daar is ontstaan en de noodhulp die nodig is. Begin volgende week volgt hier meer informatie over. Uw gebed wordt nu al dringend gevraagd.

Zowel in Rusland als in Oekraïne reageren kerken diep geschokt op de snelle escalatie en de oorlog die is uitgebroken. Laten we bidden voor bescherming voor onze broeders en zusters daar, en dat de Russische en Oekraïense kerken hun licht kunnen laten schijnen in deze duistere tijden. De baptisten- en CAMA-gemeenten in Oekraïne bereiden zich voor om noodhulp te verlenen. 

Contact met Oekraïne

In EBF-verband was er gisteren (donderdag) onmiddellijk online contact met de Oekraïense Baptistenunie. Ook wij waren daarbij vertegenwoordigd. Baptistenunies uit buurlanden van  Oekraïne - zoals Hongarije, Roemenië, Polen en Duitsland - boden spontaan hulp aan. Ook in Nederland zijn we in overleg hoe wij kunnen bijdragen. Volgende week hopen we met een concrete actie te komen. Igor Bandura, Algemeen Secretaris van de Baptistenunie van Oekraïne, sprak indrukwekkende woorden: "Blijf voor ons bidden. Blijf geloven dat God zal worden verheerlijkt. Als Oekraïner zou ik het liefst willen zeggen: ... dat wij zullen overwinnen, maar ik houd het bij ... dat God wordt verheerlijkt. Het gaat om Zijn eer." Daarna werd de verbinding verbroken.

Online bidden met EBF

Ook de EBF heeft opgeroepen tot gebed: "Wij roepen alle aangesloten Unies en hun gemeenten op om onze broeders en zusters in Oekraïne te steunen in deze moeilijke tijd. We bidden voor hen en smeken God om Zijn bescherming en gerechtigheid voor de kwetsbaren." De hele maand maart is er op woensdagavond om 19.00 uur een internationaal, online gebedsmoment voor Oekraïne (in het Engels). Wilt u meebidden? Dan kunt u zich hier registreren om de links voor deelname toegemaild te krijgen.