Skip to main content

Kaarten en postzegels voor de zending

Nieuws

12 november 2021

Al tientallen jaren kennen Unie-gemeenten ‘de postzegelman’: iemand die postzegels, ansichtkaarten en andere verzamelitems inzamelt, sorteert en verkoopt, waarbij de opbrengst voor onze zendingsprojecten is. Jacco Pranger uit de Baptistengemeente Nieuw-Buinen is de huidige postzegelman. Hij vertelt.

21 11 Postzegelman Jacco Pranger webHoe bent u de postzegelman geworden?

“Een jaar of dertig geleden kreeg ik contact met broeder Wijnand uit Den Helder, de toenmalige postzegelman van de Unie. Elke Algemene Vergadering kreeg hij vanuit de gemeenten zakken vol ansichtkaarten en postzegels mee, die werden gesorteerd, losgeweekt en verkocht. Toen het hem wat teveel begon te worden, ging ik hem helpen. Hij ging door met de postzegels, maar ik nam de kaarten van hem over. Zo gingen we naar de AV’s, naar zusterhulpconferenties en naar de jaarlijkse zendingsdag, waar we grote hoeveelheden spullen uit de gemeenten meekregen. Later ging ik alleen. Ik sorteerde alles dan als ik weer thuis was en bracht de postzegels naar broeder Wijnand. Uiteindelijk, toen hij rond de tachtig jaar oud was, is hij ermee gestopt en heb ik ook de postzegels van hem overgenomen.”

Waarom doet u dit?

Mijn vrouw en ik hebben altijd hart gehad voor zending en daar zetten we ons ook graag actief voor in. Zo zijn we bevriend met zendelingen die voor Wycliffe Bijbelvertalers werken en hebben we aan huis een depot voor de hulporganisatie Dorcas. Dit is onze manier van zending bedrijven. Het verkopen van postzegels en kaarten voor de zendingsprojecten van het kerkgenootschap geeft me veel voldoening: voor sommigen is het rommel, anderen maken er geld van – geld dat naar de zending gaat!

Wat doet u met de postzegels en kaarten die u binnen krijgt?

21 11 Postzegelman kaartenIk ben lid van een postzegelclub in een naburig dorp. Als ik een hoeveelheid postzegels heb gesorteerd, gaan ze rond onder de leden daar: zij halen er allemaal de postzegels tussenuit die zij willen hebben en rekenen die bij mij af. In de ansichtkaarten ben ik zelf een beetje gespecialiseerd: ik ken de prijzen ervan en heb ook heel wat mensen in mijn netwerk voor wie ik de thematische kaarten eruit haal. Zo sparen mensen soms kaarten met molens, met kerken, met dieren, met treinen, met stadsgezichten en noem maar op. Vooral zwart-wit ansichtkaarten leveren veel op: soms wel tot een paar tientjes per stuk. Helaas komt daar niet veel van binnen, maar ik kan ze altijd kwijt. Met de andere kaarten ga ik naar een beurs of buitenmarkt voor de verkoop, en soms komen er verzamelaars bij me thuis. Wat er uiteindelijk echt overblijft, verkoop ik nog aan de oudpapierman. Die betaalt op dit moment 9 cent per kilo, een mooie prijs, dus dat is weer mooi meegenomen voor de zending.

Naast postzegels en kaarten verkoopt u ook allerlei andere spullen hè?

Dat klopt. Een aantal jaren geleden heb ik een inzamelalfabet opgesteld van alle spullen die in de gemeenten ingezameld konden worden. In die tijd waren dat bijvoorbeeld ook theezakjes: ik kreeg er vuilniszakken van mee en raakte ze ook allemaal kwijt, soms wel voor een stuiver per zakje. Helaas is daar nu helemaal geen markt meer voor, dus die zijn uit het inzamelalfabet verdwenen. Dingen die er nog steeds in staan, zijn bijvoorbeeld munten, suikerzakjes, paperclips en verzamelplaatjes – met name spullen die mensen verzamelen. Die verkoop ik ook meestal op beurzen en markten. Door corona waren er de afgelopen tijd weinig markten, dus dat was wel jammer: de spullen blijven zich een beetje opstapelen nu. Zo heb ik op dit moment een voorraad van zo’n 100.000 pennen, gekregen van een verzamelaar die ermee stopte. Dat zijn tien grote boodschappentassen vol. Hopelijk zijn er snel weer meer mogelijkheden om die te verkopen.

21 11 Postzegelman munten    21 11 Postzegelman markt

Ziet u ontwikkelingen in deze handel?

Ik merk dat het vooral 50-plussers zijn die dingen sparen, echt een grijze golf. Bij jongeren is hier weinig interesse voor en als ze iets sparen duurt het vaak maar kort. Denk aan de acties met voetbalplaatjes bij de supermarkt: die lopen goed, maar zodra de actie voorbij is, zakt ook meteen de belangstelling ervoor.

Verder merk ik dat ik vanuit de gemeenten ook steeds minder binnenkrijg. Gingen wij vroeger nog wel eens met twee auto’s vol spullen van een Algemene Vergadering weg, nu gaat het vaak om een paar plastic zakken. Ik denk dat het een beetje uit het zicht is geraakt: mensen denken er niet meer aan en misschien is de zending ook een beetje een ver-van-mijn-bed-show geworden. Tot een paar jaar geleden bracht dit werk een paar duizend euro per jaar op voor de zending, nu gaat het eerder om honderden euro’s. Ik hoop dat het helpt om het weer eens onder de aandacht te brengen. Ik heb ook wel eens gemeentes bezocht om bijvoorbeeld op een avond van Zusterhulp te vertellen wat ik doe, wat spullen nog op kunnen leveren en hoe ik dat aanpak. Ik ga dan het alfabet langs en laat dingen zien als voorbeeld. Wie dat wil, kan me hiervoor uitnodigen als de afstand niet te groot is.

Overigens krijg ik vanuit mijn directe omgeving nog steeds van alles toegestuurd of aan huis gebracht. Ik heb een groot netwerk en ik woon in een omgeving met relatief veel baptistengemeenten. Ook word ik regelmatig gevraagd voor het leeghalen van een huis, na overlijden of als iemand naar een verpleeghuis gaat. Koffiezetapparaten en dergelijke verkoop ik dan via Marktplaats, maar dat kost wel veel tijd. En ik werk er ook nog naast … Maar al met al verkoop ik wat ik kan om de zending maar te steunen.

Wat is het bijzonderste wat u ooit hebt binnengekregen?

Ooit vond ik in een partij ansichtkaarten een envelop met 50 euro. Er stond bij dat het voor een 25-jarig huwelijk was, maar ik kon niet achterhalen van wie het was.

En ik denk ook aan een verzameling uit de omgeving Enkhuizen die ik op een AV meekreeg: daar zat een foto van mijn overgrootmoeder tussen! Die bleek bij familie vandaan te komen. Heel bijzonder. Ik heb hem aan de broer van mijn opa gegeven: het was zijn moeder op die foto.

Ja, je komt soms verrassende dingen tegen. Dat maakt het wel extra leuk.

Gerdien Karssen,
Communicatiemedewerker Unie-ABC


Hebt u verzamelobjecten die Jacco Pranger voor de zending mag verkopen?

  • Bekijk hier het inzamelalfabet
  • Dit zijn zijn contactgegevens:
    Jacco Pranger
    Noorderdiep 264
    9521 BK Nieuw Buinen
    tel: 06-21831002
    e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Lees hier meer over het zendingswerk van Unie-ABC
  • Goederen die in het inzamelalfabet staan kunnen altijd naar de Algemene Ledenvergadering worden meegenomen.