Skip to main content

Gezocht: Algemeen Secretaris voor Unie-ABC

Nieuws

03 september 2021

Wie gaat er leiding geven aan ons kerkgenootschap? Wij zoeken een inspirerende en verbindende Algemeen Secretaris voor 0.6-1.0 fte. Reageren kan tot 25 september.

Lees hier de hele vacature als PDF!

Over Unie-ABC

Unie-ABC is een levende christelijke geloofsgemeenschap die bestaat uit 80 gemeenten die zijn aangesloten bij de Unie van Baptistengemeenten in Nederland en 61 gemeenten die behoren bij de Alliantie van Baptisten- en CAMA-gemeenten (“ABC” genoemd). Deze kerkgenootschappen zijn in 2020 bestuurlijk gefuseerd en streven naar volledig samengaan in 2023.

De fusie dient om de krachten te bundelen en zo samen als geloofsgemeenschap meer te kunnen betekenen voor de aangesloten gemeenten en voor onze opdracht in ons land.

Unie-ABC heeft een klein centraal bureau bestaande uit ongeveer 15 medewerkers (7 fte): het Baptist House in Amsterdam. Dit bureau draagt zorg voor inhoudelijke en bestuurlijke ondersteuning van de gemeenten. Daarbinnen functioneert het Baptisten Seminarium als opleidingsinstituut. De rector is verantwoordelijk voor de inhoudelijke en theologische kwaliteit van het seminarium.

Over de functie

In verband met het vertrek van de huidige Algemeen Secretaris van Unie-ABC is de organisatie op zoek naar een inspirerende vrouw of man die van harte het proces van verdere eenwording wil begeleiden en ondersteunen.

De Algemeen Secretaris vult de werkgeversfunctie in, is eindverantwoordelijk voor de organisatie en rapporteert aan het overkoepelende Bestuur en daarmee indirect aan de Algemene Ledenvergadering.

Naast het uitdragen en overbrengen van de visie van Unie-ABC binnen de landelijke organisatie en de aangesloten gemeenten en het ondersteunen en adviseren van Bestuur en Ledenvergadering is het takenpakket van de Algemeen Secretaris meer specifiek gericht op het:

  • voorbereiden en coördineren van alle werkzaamheden die nodig zijn voor de ontwikkeling en uitvoering van het beleid.
  • onderhouden van relaties met andere kerkgenootschappen en met ( internationale ) partnerorganisaties.
  • inspireren van medewerkers en vrijwilligers, het optreden als teamleider en coach van het bureau en het regioteam.
  • initiëren, onderhouden en vernieuwen van contacten met de bij de Unie-ABC aangesloten gemeenten.
  • vertegenwoordigen van de Unie-ABC, al dan niet samen met het Bestuur bij externe partijen.
  • sturen en coördineren van contacten met de media vanuit ervaring met digitale communicatie.

De Algemeen Secretaris is de verbindende schakel tussen de verschillende teams, het seminarium en de aangesloten gemeenten. Daarnaast vormt zij of hij samen met de voorzitter van het Bestuur de Agendacommissie, neemt deel aan bestuursvergaderingen, verstrekt informatie t.b.v. Bestuur en Ledenvergadering en draagt zorg voor de initiatie van de door Bestuur c.q. Ledenvergadering te nemen besluiten.

Eigenschappen en ervaring

Voor de functie Algemeen Secretaris gaan de gedachten uit naar een minimaal HBO geschoolde communicatief vaardige, verbindende manager met ervaring in het aansturen van professionals. In karakterologisch opzicht wordt gezocht naar een pragmatische, flexibele persoonlijkheid met mentale veerkracht en visie, die in staat is overtuigend te acteren, ook in andere kerkelijke en internationale verbanden. Een theologische achtergrond strekt tot aanbeveling.

Vanzelfsprekend zoeken we iemand die een levende relatie heeft met Jezus Christus en lid is van een bij de Unie-ABC aangesloten gemeente of bereid is zich daarbij aan te sluiten.

We bieden een contract aan voor één jaar met de intentie om daarna een contract voor vier jaar (dus in totaal 5 jaar) aan te gaan. De Algemeen Secretaris kan na de eerste 5 jaar door de algemene ledenvergadering maximaal tweemaal herbenoemd worden. De ingangsdatum is 1 januari 2022.

Reageren / Heb je interesse in deze vacature?

Heb je interesse in deze vacature, dan kun je dit kenbaar maken door uiterlijk 25 september 2021 een motivatiebrief met cv te sturen aan Robert Bezemer, voorzitter van de Selectiecommissie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met de Algemeen Secretaris a.i. Herman de Boer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gesprekken met de Selectiecommissie en een Adviescommissie zullen op 4 oktober 2021 worden gehouden in het Baptist House, Postjesweg 150, 1061AX Amsterdam.

Een assessment kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

De te benoemen Algemeen Secretaris wordt door de Selectiecommissie, gehoord hebbende de Adviescommissie, voorgedragen aan het bestuur. Bij acceptatie van de kandidaat door het bestuur wordt deze voorgedragen ter benoeming in de Algemene Ledenvergadering van Unie-ABC op D.V. 17 november 2021.