Skip to main content

Update corona: de Avondklok en de kerk

Nieuws

22 januari 2021

Morgenavond om 21.00 uur gaat de Avondklok in, zoals gisteren door de overheid bekend is gemaakt. Een nieuwe stap in de strijd tegen corona. Wat betekent dit voor kerken?

Er is inmiddels weer overleg geweest tussen minister Grapperhaus en het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), waar wij als Unie-ABC worden vertegenwoordigd. Daarin is besproken wat de Avondklok precies voor kerken betekent. Hieronder leest u wat daaruit is gekomen.

  •  Geestelijke zorg valt onder de uitzonderingen mits er een werkgeversverklaring wordt gebruikt. De kerkenraad/oudstenraad kan dan fungeren als werkgever, ook ZZP’ers kunnen voor zichzelf een verklaring invullen. Let op: per geval zal men een verklaring moeten kunnen overhandigen. U vindt hier alle uitleg over de precieze regels, de uitzonderingen en de formulieren.
  • Grapperhaus geeft aan dat er marginaal getoetst gaat worden. Tegelijkertijd is een onterecht afgegeven verklaring valsheid in geschrifte en dus strafbaar.
  • Er is ook een uitzondering voor noodzakelijke mantelzorg. Daarvoor dient een ingevuld formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ te worden meegenomen. Alleen formulieren van de overheid kunnen worden gebruikt als legitimatie om na 21.00 uur op straat te zijn. De formulieren zijn hier te downloaden.

Lees ook onze recente update (15 januari) met adviezen voor de aangesloten gemeenten naar aanleiding van de huidige lockdown.