Skip to main content

Update overheidsregels rond corona

Nieuws

15 januari 2021

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge is deze week aangekondigd dat de lockdown met drie weken wordt verlengd. Ook was er nadrukkelijk aandacht voor de zorgen om de besmettelijker Britse variant van het virus. Wat betekent dit voor onze gemeenten?

In het verlengde van de persconferentie heeft de PKN een extra advies uitgebracht om helemaal niet meer te zingen in de kerken, ook niet door muziekgroepjes bij de opname van online diensten. We hebben naar aanleiding daarvan uit verschillende Unie-ABC-gemeenten vragen gekregen. Daarom ook weer even via deze weg een update.

Richtlijnen overheid

Zoals wij vanuit Unie-ABC al de hele coronacrisis doen, adviseren wij onze gemeenten om de richtlijnen van overheid en RIVM te volgen, met daarbij in het achterhoofd dat de maatregelen bedoeld zijn om het aantal coronabesmettingen terug te dringen, de kwetsbaren in de samenleving te beschermen en het personeel in de zorg te ontlasten. Door ons aan de richtlijnen te houden, dragen we hier ook als kerken in positieve zin aan bij. Het huidige dringende advies van de overheid is om kerkelijke activiteiten zoveel mogelijk online te organiseren. Er is vanuit de overheid geen nieuw advies over zingen naar buiten gebracht, hoewel al eerder in de afgelopen maanden uit onderzoek bleek dat zingen (evenals juichen en schreeuwen) een risicofactor vormt voor verspreiding van het virus.

Liederen van de EO

Veruit de meeste Unie-ABC-gemeenten houden hun diensten op dit moment online. Daarbij worden mogelijk verschillende keuzes gemaakt in de manier waarop er met muziek en zang wordt omgegaan. Mocht u in de online dienst muziek van Youtube willen laten horen, in plaats van live muziek van een muziekgroep, dan kunt u op de website van de EO liederen vinden die met hun toestemming mogen worden gebruikt en gestreamd. U vindt de lijst met liederen en de voorwaarden hier.