Skip to main content

Project mei: Cultureel centrum Turkije

Zending

16 april 2024

In mei steunen we als Unie-ABC cultureel centrum Mozaik, waar onder meer een christelijke bibliotheek en verschillende kerken zijn gevestigd. Er worden kerkdiensten in vier verschillende talen gehouden en mensen kunnen er op een laagdrempelig voor het eerst of meer verdiepend over Jezus horen.

Minder dan 1% christen

Bij Turkije denken we al gauw aan een vakantieland, of aan een land met een ingewikkelde politiek en een zorgwekkende economie. Het is ook het land dat regelmatig voor komt in het Nieuwe Testament. Er zijn maar weinig landen met zo’n rijke christelijke historie. In de eerste eeuw ontstond er zo een groeiende en bloeiende kerk. De situatie is nu totaal anders. De hoofdreligie is de Islam (98%). De cijfers lopen uiteen, maar zeker is dat het aantal christenen ver onder de 1% ligt. De Turkse kerk hier telt een paar honderd leden en bestond vorig jaar 30 jaar. Voor die tijd was er geen enkele kerk. In heel Turkije zijn weinig kerken en de kerken die er zijn, zijn klein en bestaan uit jong gelovigen.

Geen kerkgebouwen

Ondanks het feit dat er in de Turkse grondwet godsdienstvrijheid is, is het in Turkije niet toegestaan om een kerk te bouwen. Ook is het verboden om in het openbaar te vertellen over de Bijbel en Jezus. Ook christelijk onderwijs is bij de wet verboden. Het is wel toegestaan om een cultureel centrum te bouwen en daar kerkdiensten in te houden. Geloof wordt gezien als cultuur. Sinds vorig jaar is er een tweede cultureel centrum met de naam Mozaik geopend.

De eerste drie verdiepingen zijn commercieel gericht en een laagdrempelige manier om met mensen in contact te komen. De bovenste drie verdiepingen zijn gericht op onderwijs en evangelisatie. Op deze verdiepingen zijn seminar ruimtes, kantoren voor de kerken, een christelijke bibliotheek en mogelijkheden voor ontmoeting. Daarnaast komen er op deze verdiepingen meerdere kerken samen. Er zijn kerkdiensten in 4 verschillende talen: Turks, Engels, Russisch en Farsi. Hoe mooi is het om God te kunnen prijzen in je eigen taal!

Team

Het personeel bestaat uit betaalde Turkse werknemers aangevuld met een internationaal team van vrijwilligers. Twee van deze vrijwilligers zijn Andre en Wendy*. Zij zijn door CAMA uitgezonden en werken in het Mozaik cultureel centrum als organisatiemanager en financieel manager. Heel praktisch werk, maar door dit werk kan het gebouw open zijn en kunnen er heel veel activiteiten aangeboden worden, wordt er een ruimte gecreëerd waar levens van mensen kunnen veranderen, waar ze voor het eerst, of meer verdiepend over Jezus kunnen horen.

*Voor de veiligheid gebruiken wij pseudoniemen.

Help mee!

Help je mee? Bid voor het team, voor alle activiteiten en bovenal voor de mensen die via Mozaik met Jezus kennismaken. En houd in de gemeente een collecte of geef een gift. Je bijdrage kun je overmaken op rekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie-ABC o.v.v. ‘Mozaik'. Neem voor meer informatie contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..