Skip to main content

Speelplekken in oorlogsgebied

Zending

20 mei 2022

Als een land al meer dan tien jaar in oorlog is, betekent dit voor de kinderen dat ze nooit een andere situatie hebben gekend, vaak jaren van hun schooltijd missen en traumatische dingen meemaken. Dit is het geval in Syrië, waar miljoenen inwoners vanwege de oorlog naar buurlanden zoals Libanon en Turkije zijn gevlucht of in eigen land in vluchtelingenkampen zitten. Ook als gezinnen in hun eigen omgeving zijn gebleven of daar zijn teruggekeerd is het leven moeilijk: de wegen zijn vaak onveilig en er is onder meer gebrek aan gekwalificeerde leerkrachten en
medische zorg. Sinds enkele jaren ondersteunt Unie-ABC opvangplekken waar kinderen één of meerdere dagen per week bijles krijgen, worden geholpen met traumaverwerking en kunnen spelen. 

Het project 

Het gaat om drie ‘kindvriendelijke plaatsen’ die onze christelijke partner ter plaatse heeft opgezet samen met lokale kerken. Ondanks de coronapandemie konden deze in 2021 toch de in totaal 600 kinderen tussen de drie en veertien jaar volgens het programma ontvangen en begeleiden. Er wordt onder meer met behulp van poppenspel, drama, spelletjes en tekenen gewerkt aan traumaverwerking. Daarnaast zijn er activiteiten zoals sport, muziek, bijles en vrij spelen – alles om de kinderen even kind te laten zijn en te werken aan hun sociale en cognitieve ontwikkeling. De verzorgers worden goed opgeleid op onder meer pedagogisch vlak.

Met open armen ontvangen

“Het is moeilijk om een vluchteling in eigen land te zijn en je overal onwelkom te voelen”, vertelt Rabih (pseudoniem). “Maar in het centrum van de kerk zijn we met open armen ontvangen. Mijn kinderen gaan er sinds een paar maanden naartoe en ik ben nu al onder de indruk. Ze zijn er erg gelukkig – ze rennen elke keer naar de schoolbus als die eraan komt! – en werken hard. En ondanks de pandemie voelt het centrum echt als een veilige plek. De medewerkers zorgen goed voor hen en hebben me verteld dat mijn kinderen echt slim zijn. Ik ben heel dankbaar!”

Helpt u mee?

Houd een collecte voor dit bijzondere project! De opbrengst wordt onder meer gebruikt voor het trainen van coördinatoren en vrijwilligers, voor lesmateriaal en speelgoed. Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. ‘Speelplekken in oorlogsgebied’.

Neem voor meer informatie contact op met Boudewijn van Schoonhoven, directeur van CAMA Zending:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dit is een project dat we samen met de Europese Baptisten Federatie en de Libanese Baptisten doen (zie www.lsesd.org en www.merathlebanon.org).