Skip to main content

Project van de maand: Gemeentestichting Cuba

Zending

26 oktober 2021

Elke maand besteedt Unie-ABC aandacht aan een 'Project van Hoop'. In november is dat gemeentestichting in Cuba. Sinds enkele jaren ondersteunt de European Baptist Mission International (EBMI) daar gemeentestichtend werk. Inmiddels zijn er contacten tussen de op die manier ontstane gemeente Villanueva in Havanna en enkele baptistengemeenten in Nederland.

Creatieve methoden

Het werk in Cuba floreert. De jonge gemeente van gemeentestichter Vladimir Valladares telt zo’n zeventig tot honderd betrokkenen. Ook in 2020 werden verschillende mensen gedoopt. Veel gemeenteleden hebben een occulte achtergrond, zodat er vaak een zware geestelijke strijd aan een bekering vooraf is gegaan. De omstandigheden waarin Cubaanse kerken moeten werken zijn ook niet altijd gemakkelijk: er is veel armoede en veel geweld in het land. Tegelijkertijd is er vaak wel openheid voor het Evangelie.

De gemeente gebruikt creatieve methoden om met mensen van alle leeftijden in contact te komen. Hun motto is: mensen dienen en daarbij Gods liefde met hen delen.

Jeugdprogramma’s

Sportveld2 600x400De gemeente richt zich onder meer op activiteiten voor de jeugd. “Ook in Cuba werken steeds meer ouders allebei de hele dag. Er is daardoor veel behoefte aan opvang voor kinderen en jongeren, en een programma voor hen. Als gemeente bieden we onder meer sportactiviteiten, Engelse lessen en excursies aan. Tegelijkertijd leren de kinderen over bijbelse principes die goed voor hen zijn – elke vrijdag zijn er bijbellessen voor meer dan zestig tieners.”

De gemeente heeft een klein eigen sportveld. Via sportactiviteiten bereikt de gemeente wekelijks meer dan 200 jongeren en kinderen. Velen van hen worden op die manier beschermd tegen een leven op straat. “Ik ben blij dat mijn kinderen hier veilig zijn als ik aan het werk ben”, zegt een moeder.

Noodhulp vanwege corona

Noodhulp Cuba corona2 webVanwege corona konden in 2020 en 2021 veel normale activiteiten tijdelijk niet doorgaan. Wel ondersteunde de gemeente 35 gezinnen die door de situatie in de problemen waren gekomen met onder meer voedsel. Ook op die manier geeft de gemeente handen en voeten aan het Evangelie. Via het Noodfonds konden we hier vanuit Nederland een steentje aan bijdragen.

Betrokken raken bij dit project?

We willen de activiteiten van deze gemeente financieel ondersteunen, maar daarnaast nodigen we ook gemeenten uit om zich aan te sluiten bij het partnerschap dat aan het ontstaan is. Daarbij gaat het allereerst om wederzijdse betrokkenheid tussen gemeenten en gebed voor elkaar. Neem voor meer informatie contact op met Boudewijn van Schoonhoven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Filmpje

Bekijk hier een Duitstalig filmpje dat de EBMI van dit project heeft gemaakt.

Dit is een project van de European Baptist Mission International.