Skip to main content

Noodhulp Myanmar: in de ban van geweld

Zending

14 mei 2021

Unie-ABC start in samenwerking met CAMA Zending een noodhulpactie voor Myanmar. Geweld, martelingen, verkrachtingen, dwangarbeid zijn daar aan de orde van de dag. Na de staatsgreep van 1 februari is de situatie in het land drastisch verslechterd.

Dictatuur
Een avondklok, nieuwe reisbeperkingen, een verbod op vrije meningsuiting en een verbod op samenkomsten. Staatsmedia zijn overgenomen door het regime, particuliere nieuwszenders en kranten zijn gesloten. Facebook is - net als andere sociale mediakanalen - geblokkeerd.  

Protesten
Na de eerste schok begonnen in het hele land de protesten. Hoe meer er geprotesteerd wordt, hoe gewelddadiger het regime reageert. Betogers worden mishandeld en beschoten, mensen worden zonder reden ’s nachts van hun bed gelicht. Vaak is het onbekend waar ze gevangen worden gehouden. Gevangenen die vrij zijn weten te komen zeggen gemarteld en mishandeld te zijn. Honderden demonstranten zijn gedood en duizenden zijn er inmiddels gevangengezet of verdwenen.

Gevolgen
De bevolking van Myanmar verlangt naar gerechtigheid, naar vrijheid, een terugkeer van de democratie en naar de vrijlating van gevangengenomen demonstranten. Hier vechten ze voor, met alles wat ze hebben. Het gevolg is dat ze hun baan kwijtraken, geen inkomsten meer hebben en niet langer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Er zijn miljoenen slachtoffers, mensen die op de vlucht zijn en geen onderdak hebben, een groeiende hongersnood en een toenemende vraag naar basisbenodigdheden.

Hulp door lokale kerken
De lokale CAMA-kerken in Myanmar bieden hulp door deze basisbenodigdheden aan te bieden. De kerken willen voedsel, medicijnen en onderdak aanbieden en de bevolking zo goed mogelijk bijstaan. Zestien lokale CAMA-kerken werken samen om zoveel mogelijk mensen te helpen. Dit kunnen zij niet doen zonder uw hulp, door gebed en financiële steun.

Helpt u mee? U kunt uw gift overmaken naar NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten onder vermelding van ‘Noodhulp Myanmar’. Alvast bedankt!