Skip to main content

Turkije en Syrië - twee jaar na de aardbeving

Zending

18 februari 2025

Het is nu twee jaar geleden dat Turkije en Syrië werden getroffen door zware aardbevingen. Als Unie-ABC zamelden we zo'n 118.000 euro in om via onze partners CAMA Zending, European Baptist Federation en Baptist World Alliance ter plekke te helpen via lokale CAMA- en baptistenkerken. Zij zorgden voor onder meer noodopvang en voor voedsel, kleding en water voor ontheemden. Daarnaast ging het professionele Rescue24-team van de Hungarian Baptist Aid naar Turkije om te helpen met het zoeken van slachtoffers. Van de EBF ontvingen we een onlangs een update over de besteding van de fondsen.

Het noodhulpproject, uitgevoerd door de Turkse Baptistenalliantie richtte zich op het bieden van essentiële humanitaire hulp aan slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië, met name in Adana, Hatay/Antakya, Izmir en Idlib/Syrië. De fondsen werden voornamelijk gebruikt voor voedseldistributie en onderdak. Hieronder volgt een samenvatting van hoe de fondsen vanuit baptistenunies in heel Europa door de EBF werden toegewezen. In totaal hadden ruim 13.000 mensen baat bij de noodhulpverlening.

25 02 Update noodhulp Turkije en Syrie

Gebruik van fondsen

1. Voedseldistributie

Aankoop en distributie van voedselpakketten aan overlevenden van de aardbeving in Adana, Hatay/Antakya, Izmir en Idlib/Syrië. Leden van de lokale kerk en vrijwilligers hielpen bij het distribueren van hulp en het contact met de ontvangers. Het gaat om circa 600 voedselpakketten in Syrië en 2000 in Turkije. 

2. Huisvestingsondersteuning

Idlib, Syrië: Bouw van 10 brikettenhuizen als onderdeel van een groter kamp van 161 huizen, gebouwd met de steun van de Turkse Rode Halve Maan.

Hatay/Antakya, Turkije: Aankoop van één geprefabriceerd huis (oorspronkelijk gepland voor vier, maar er werd er maar één geleverd vanwege problemen met de leverancier).

Aankoop van twee containerhuizen om onmiddellijk onderdak te bieden aan ontheemde gezinnen.

Extra kosten voor het installeren van ramen en deuren voor een onvolledig geprefabriceerd huis.

25 02 Update noodhulp Turkije en Syrie1

3. Juridische en onvoorziene kosten

Ondanks de succesvolle voltooiing van 6 eerdere geprefabriceerde huizen zijn de laatste drie geprefabriceerde huizen in bestelling nog niet geleverd. Turkish Baptist Aid heeft extra betalingen moeten doen aan de leverancier en juridische waarschuwingen moeten aanvragen toen het bedrijf het contract niet nakwam. Terwijl er werd en wordt gewacht op de ontbrekende huizen, zijn er ondertussen twee containerwoningen gekocht om tegemoet te komen aan de dringende huisvestingsbehoeften van de getroffen gezinnen. Na overleg met de bouwer en rekening houdend met de hoeveelheid tijd en geld die een rechtszaak zal kosten, heeft de Turkse Baptistenalliantie besloten om geduldig te wachten tot de drie huizen gebouwd zijn. Ze bidden en hopen dat dit in de toekomst andere gezinnen in nood zal helpen. 

Geleerde lessen

  • 25 02 Update noodhulp Turkije en Syrie2Uitdagingen met huisvestingsprojecten: Vanwege economische instabiliteit en hoge inflatie in Turkije bleek het lastig om betrouwbare bouwdiensten voor geprefabriceerde huizen te verkrijgen. Bij toekomstige projecten moet worden heroverwegen om te investeren in geprefabriceerde huizen.
  • Succes in voedseldistributie: Het verstrekken van voedselhulp was effectief en beheersbaar, waardoor onmiddellijke hulp werd geboden aan degenen die het nodig hadden. Dit zal een primaire focus blijven in toekomstige humanitaire inspanningen.
  • Partnerschappen zijn essentieel: Samenwerking met de Turkse Rode Halve Maan was cruciaal voor het leveren van hulp in Idlib, Syrië, waar directe kerktoegang beperkt is. Sterke partnerschappen verbeteren de projectimplementatie.
  • Beter risicomanagement nodig: Ondanks eerdere positieve ervaringen, benadrukte het falen van een leverancier om geprefabriceerde huizen te leveren de noodzaak van strengere contractvoorwaarden, financiële waarborgen en gediversifieerde leveranciers.
  • Geestelijke kansen: Hulpverdeling voorzag niet alleen in fysieke behoeften, maar creëerde ook kansen voor betrokkenheid, geloofsgesprekken en het versterken van kerkelijke banden met door de aardbeving getroffen gemeenschappen.