Skip to main content

Bart de Zwaan stelt zich voor

Seminarium

23 januari 2024

Het Baptisten Seminarium heeft een nieuwe medewerker: Bart de Zwaan. Hij is deze maand begonnen als wetenschappelijk medewerker bij het project Begrijpend Leven en de Millennial Challenge. Hieronder stelt hij zich voor.

Moeilijke vragen

Hoi! Ik ben Bart de Zwaan, 34 jaar oud en getrouwd met Kim. We wonen en kerken samen met onze drie kinderen (zes, vier en bijna drie) in de binnenstad van het wonderschone Kampen. Ik houd van goede koffie en persoonlijke ontmoetingen met diepgang. Daarnaast lees ik veel en mag ik graag mijmeren en overdenken. 

24 01 Introductie Bart 1bAls twaalfjarige tiener maakte ik een bewuste, persoonlijke keus om Jezus te volgen. Gepassioneerd en vol geloofsovergave ben ik mijn tienerjaren doorgegaan en ook mijn adolescentie ingegaan. Rond mijn achttiende werd ik geconfronteerd met de weerbarstigheid van het leven. Dat is voor mij de start geweest van een genuanceerder geloof: meer ruimte voor de moeilijke vragen die het leven aan je stelt, meer ruimte om God groter te laten zijn dan ik kan vangen binnen pasklare antwoorden.

Gegrepen door verhalen

Van jongs af aan ben ik al gegrepen door verhalen. Ze intrigeren me, voeren me mee, laten me iets beleven door de ogen van een ander. Verhalen bevragen je, laten je onthutst achter of bevestigen juist een latent weten dat ergens woelde, diep van binnen. Na mijn onderzoeksmaster literatuurstudie ben ik me meer gaan richten op levensverhalen; de narratieven die we (over) onszelf vertellen en hoe we die in verbinding brengen met het grote verhaal van Jezus en Zijn koninkrijk. In de afgelopen jaren ben ik zodoende als staflid (coach, discipelmaker, etc.) verbonden geweest aan de Navigators. 

Wetenschappelijk onderzoeker

Met ingang van januari ben ik aan boord gekomen als wetenschappelijk onderzoeker bij de Millennial Challenge, het valorisatieproject van het Seminarium, om de methodiek verder te ontwikkelen en het gebeurende in kaart te brengen en inzichtelijk te maken. Dit alles in de vorm van een PhD-traject. Mijn primaire focus voor de komende tijd is het opstarten van het onderzoek en me inlezen in de materie en methodiek. Ik zal nauw samenwerken met Marijn Vlasblom, die het zware voortrekkerswerk al verricht heeft in de opstart van het project. Ik zie uit naar wat onze samenwerking aan goeds zal brengen!

  • Lees hier alles over Begrijpend Leven en de Millenial Challenge