Skip to main content

College volgen op een historische plek

Seminarium

11 oktober 2022

Onlangs kregen onze studenten een dag college op een voor baptisten historische plek: in Gasselternijveen, waar de eerste Nederlandse baptistengemeente ontstond. Student Jonne van der Putten blikt terug.

Op vrijdag 30 september bezochten wij (studenten aan het Baptisten Seminarium te Amsterdam) het Drentse dorp Gasselternijveen om college te volgen omtrent de eerste baptistengemeente in Nederland en een bezoek te brengen aan de plek waar de eerste baptisten in Nederlandse wateren gedoopt werden. Voor velen begon de ochtend vroeg om af te reizen richting het hoge noorden waar we hartelijk werden ontvangen met koffie en (zelfgemaakte) boterkoek door Janny van schenkerij Reiling Hoeve. Hier volgden we ‘s morgens college over de pioniers John Smyth en Johannes Elias Feisser. Tegen het middaguur maakten we een wandeling en bezochten we de plaats waar Feisser en zes anderen zich lieten dopen in mei 1845 in de (destijds bestaande) Nijveensche Mond. Samen voegden zij zich tot een kleine gemeenschap die de ‘Gemeente van Gedoopte Christenen’ werd genoemd.

22 09 Gasselternijveen00     22 09 Gasselternijveen02

22 09 Gasselternijveen03

Na een heerlijke lunch (opnieuw vers bereid door Janny) vervolgde wij onze colleges en kregen wij onderwijs over John Howard Yoder, een Amerikaanse theoloog van de 20ste eeuw die vooral bekend stond om zijn verdediging van het christelijk pacifisme.

22 09 Gasselternijveen06     22 09 Gasselternijveen07

Na de colleges kwamen we aan in Stadskanaal bij Baptisten Gemeente Stadskanaal Noord. Tijdens een heerlijk gemaakte maaltijd kwamen we in gesprek met gemeenteleden. We maakten kennis en deelden met elkaar de geschiedenis van meer dan 175 jaar Baptisme die hier zijn wortels heeft. Het is bijzonder om te zien dat oud en jong hun leven met elkaar deelt. Leeftijd en verschillen vallen weg omdat wij samen Jezus als Heer hebben. Zie de foto’s voor een sfeerimpressie van deze bijzondere dag!

22 09 Gasselternijveen04     22 09 Gasselternijveen05