Skip to main content

Slotdag Seminarium over Oorlog en vrede

Seminarium

09 juni 2022

Hoe spreek je pastoraal en profetisch over de oorlog in Oekraïne? Die vraag staat centraal tijdens de slotdag van het Baptisten Seminarium op 1 juli in Amsterdam. Studenten, docenten, voorgangers en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd voor deze dag!  

Theologiseren

In de afgelopen maanden kwam het thema ‘oorlog en vrede’ voor velen van ons voelbaar dichtbij. Het beheerst het nieuws, het beheerst zelfs het Songfestival, er is angst en boosheid, we bidden en leven mee met wat er gebeurt en merken ook hier de effecten van razendsnelle prijsstijgingen. Plotseling zijn we corona vergeten, en leven we in een wereld van koude oorlog, van NAVO en nucleaire wapens, van tegenstellingen tussen Oost en West. Wat betekent dat voor ons als volgelingen van Jezus Christus vandaag de dag? Hoe spreken we over het thema ‘oorlog en vrede’, en ‘theologiseren’ we over wat er in Oekraïne gebeurt?

De slotdag van het Baptisten Seminarium is de afsluiting van het collegejaar, met docenten en studenten. Maar er is ook ruimte voor voorgangers en andere geïnteresseerden die zich bezig houden met dit thema, of gewoon eens een dagje willen komen kijken op het Seminarium. Welkom dus!

Live contact met Oekraïne

Op het programma staat dat we verbinding zullen zoeken met baptisten in Oekraïne, met wie we verbonden zijn via het EBF-netwerk. We willen hun verhalen horen. We hopen – bij voorkeur live, als de techniek en de situatie aldaar dat toelaten – te spreken met Fyodor Raychynets en Andrei Meleshko, beide betrokken bij het Ukrainian Evangelical Theological Seminary (in de Kiev-regio). We zoeken naar de vraag wat het evangelie te zeggen heeft en van hen en van ons vraagt. We spreken daar onderling over en gaan in gesprek met (teksten van) twee belangrijke theologen uit de 20e eeuw: Karl Barth en John Howard Yoder. Uiteraard denken we ook na over de praktijk en stellen we de vraag welke weg we als geestelijk leiders mogen wijzen.

Lunch

De dag zal ook zo zijn ‘lichte’ onderdelen kennen: een vrolijke ontmoeting en een heerlijke lunch (met o.a. handgemaakte pizza’s van Marijn Vlasblom). We sluiten het jaar af met een goed gesprek, en zullen van sommige van jullie ook afscheid nemen. Van harte welkom! 

Informatie op een rijtje

  • Datum: vrijdag 1 juli
  • Tijd: 9.30-16.00 
  • Aan de dag zijn geen kosten verbonden, voor een lunch met pizza’s ‘di Marijn’ wordt gezorgd!

Geef je op via deze link