Skip to main content

“Minor Seminarium voor iedereen die leidinggeeft”

Seminarium

19 mei 2022

Rosanne Langebeeke was in het afgelopen najaar één van de studenten die de minor Missionair Leiderschap volgde bij het Baptisten Seminarium. Tot de zomer loopt ze daar nu ook stage. En dát, terwijl ze helemaal geen theologie studeert, maar onderwijswetenschappen. “Ik heb ontzettend veel geleerd en het heeft me als persoon en als christen veel gebracht.”

Rosanne is opgegroeid binnen de Protestantse Kerk Nederland. “Vanaf mijn negentiende ging ik in Groningen naar een Baptistengemeente, waar ik me heb laten dopen. Voor mijn studie ben ik naar Utrecht verhuisd, waar ik nu nog een beetje zoekend bent qua gemeente.”

Als een bijbelschool

Ze studeert aan de Universiteit van Utrecht en heeft daar haar bachelor onderwijswetenschappen bijna afgerond. “Puur vanuit mijn persoonlijke interesse heb ik er nog een half jaar theologie aan vastgeplakt”, vertelt ze. “Ooit heeft er eens iemand voor mij gebeden en die zei dat ik misschien theologie zou moeten gaan studeren. Eerlijk gezegd lachte ik die persoon toen bijna uit; het leek mij een stoffige studie die bovendien ook niet per se over gelóven ging. Verder ben ik niet echt talig. Maar ook mijn vader heeft wel eens gezegd dat ik maar wat theologische vakken moest volgen. Uiteindelijk hoorde ik over het Baptisten Seminarium en dat sprak me heel erg aan. Susan, met wie ik in het dispuut van de Navigators zit, zei tegen mij: ‘Er is gewoon een minor die op een bijbelschool lijkt, een bijbelschool aan de VU!’ Ik had eigenlijk maar een paar extra studiepunten nodig, geen hele minor, maar we hebben ons toen samen opgegeven.”

Blik verruimd

Op het Seminarium heeft Rosanne het erg naar haar zin. “Het is een heel bijzondere plek waar je als student geen nummer bent, maar echt wordt gezien, en waar theologie in geloof zichtbaar wordt. De vakken hebben echt bijgedragen aan mijn ontwikkeling, ik heb woorden gekregen bij theologische gedachten die ik al had, en het heeft ook mijn blik verruimd. Zo keken we bij het vak Spiritueel liturgische vorming naar andere stromingen en leerde ik hoe waardevol het kan zijn om eens een kaars aan te steken bij mijn stille tijd of een bestaand gebed te bidden. Ook heb ik veel geleerd over wie ik zelf ben en over leiderschap, hoe je daar op verschillende manieren vorm aan kunt geven. En tijdens het vak Doing theology moesten we een adviesrapport schrijven voor een kerk. In mijn studie heb ik dit heel veel gedaan voor onderwijsinstellingen: het was echt leuk dat mijn eigen expertise zo samenkwam met de les en mijn interesse in de kerk.”

Onderwijs en theologie

Ook in haar stage kan ze haar ei kwijt. “Ik vind organisatiekunde heel leuk en houd er erg van om te kijken waar processen effectiever kunnen. Daar heb ik oog voor en krijg ik energie van. In mijn stage neem ik nu bijvoorbeeld de indicatoren onder de loep, aan de hand waarvan studenten worden beoordeeld. Daar heb ik echt een mening over, dus dat doe ik met veel plezier. Daarnaast ben ik betrokken bij een project dat gaat over de communicatie en promotie van het theologisch onderzoek dat hier wordt gedaan. Zo heeft mijn stage een onderwijskundige kant, maar heb ik ook te maken met theologische aspecten. Heel boeiend.”

Leergemeenschap

22 05 Rosanne01Om als niet-theologiestudent een theologische minor te volgen is wel een uitdaging. “Je hebt een andere achtergrond dat de theologiestudenten, maar persoonlijk vond ik het heel leerzaam. Het Seminarium wil een leergemeenschap zijn en dat heb ik ook echt ervaren. Toen mijn neef plotseling overleed, kreeg ik heel veel ruimte om dat te delen, zowel in de lessen als tijdens de gebedsmomenten. Ook de docenten toonden veel medeleven. En tijdens het lunchuur was er volop tijd om over allerlei onderwerpen te praten met de medestudenten. Dat was heel leerzaam en opbouwend voor mijn geloofsleven.”

Leidinggeven

Ze kan de minor dan ook echt aanraden, met name voor iedereen die houdt van leidinggeven. “Je hoeft niet meteen voorganger te worden, je hebt er ook veel aan als je bijvoorbeeld een Alphacursus gaat leiden of als je leidinggevende taken in ander werk hebt. Zelf ben ik ervan overtuigd dat ik heel veel nuttige dingen heb geleerd die mij volgend jaar van pas komen als praeses – voorzitter – van de Navigators Studentenvereniging Utrecht. Ik vind het heel bijzonder dat ik dit mag gaan doen; ik was niet van plan een bestuursjaar te gaan doen, maar het is op mijn pad gekomen. Toen ik ervoor gevraagd werd, dacht ik eerst: kan ik dat wel? Maar het sluit zo aan bij wat ik allemaal heb geleerd in het vak Pionierend leiderschap, dat ik er nu met vertrouwen aan begin.”

Gerdien Karssen
Communicatiemedewerker Unie-ABC