Skip to main content

"Mijn roeping is Jezus navolgen"

Seminarium

11 mei 2021

Annelies van der Ploeg studeert aan het Baptisten Seminarium. Met het idee om misschien zendeling te worden, begon zij in 2004 aan een opleiding theologie aan de Evangelische Theologische Hogeschool (inmiddels onderdeel van de Christelijke Hogeschool Ede). In 2010 kreeg ze haar diploma, maar onderweg ging ze haar opleiding combineren met het Baptisten Seminarium. Na een persoonlijke crisis in haar leven is ze daar inmiddels weer student. “Het is ontzettend leerzaam en leuk om bij die gemeenschap te horen!”

Annelies is opgegroeid in Friesland, waar ze in eerste instantie niet-kerkelijk opgroeide en later naar een vrije baptistengemeente ging. Later bezocht ze de jeugdgroep van de Unie-baptistengemeente in Harlingen. “Na de havo ging ik management, economie en recht studeren, maar dat was niets voor mij”, vertelt ze. “Het geloof was heel belangrijk voor mij en ik dacht daar ook veel over na. Ik besloot theologie te gaan studeren, met het idee om later het missionaire werkveld in te gaan. Tijdens mijn studie ontdekte ik dat ik daar niet echt een realistische kijk op had – het was meer een tienerdroom. Toch vond ik de opleiding heel interessant. We moesten ook het vak homiletiek volgen, waar we leerden preken. Ik was van huis uit niet gewend dat vrouwen mochten preken, maar toen we dat voor de klas moesten doen, bleek ik het ontzettend leuk te vinden: je duikt diep in de Bijbel, leert daar zelf veel van en deelt dat vervolgens met de gemeente. Omdat ik mij op dat moment toch niet naar het zendingsveld zag gaan, verschoof ik in mijn studie van de richting missionair werk naar de richting voorganger.”

Naar het Seminarium

Tijdens haar opleiding kreeg ze les van Henk Bakker, die ook aan het Baptisten Seminarium verbonden was. “Hij vertelde me over het Baptisten Seminarium en het sprak me aan om mijn algemene opleiding aan de CHE te gaan combineren met het Seminarium. Op dat moment bezocht ik een pinkstergemeente in Wageningen, ook omdat ik benieuwd was hoe het er in zo’n gemeente aan toe ging, maar ik miste daar de degelijke theologie en wilde uiteindelijk graag terug naar de baptisten. Ik had een gesprek met Teun van der Leer en Wout Huizing van het Seminarium en meldde me aan.”

De keuze beviel goed, evenals haar eerste ervaringen in het gemeentewerk. Annelies liep stage in de Baptistengemeente Ontmoeting in Arnhem-Zuid. “Een fijne gemeente, al is het bij hen niet gebruikelijk dat er een vrouw op de kansel staat. Ik mocht dan ook niet preken in de zondagse diensten, maar het beroep van predikant is natuurlijk meer dan dat. Zo was ik onder meer betrokken bij het jeugdwerk en het pastoraat en daar heb ik erg van genoten.”

Voordeel van de twijfel

21 05 Annelies vd Ploeg1Ze maakte de ETH af en besloot de opleiding tot godsdienstleraar er nog bij te doen. “Dat was wel zwaarder dan ik had gedacht, ook omdat er in 2012 iets in mijn leven gebeurde wat tot een grote persoonlijke crisis leidde. Het was een heel moeilijke tijd en ik wist niet of ik God nog wel wilde navolgen. Niet dat ik niet meer geloofde, maar ik dacht: het zal allemaal wel. In die tijd was ik betrokken bij het pioniersproject waaruit de Baptistengemeente Wageningen ontstond. Daar wisten ze wat er speelde. Van jongs af aan wilde ik voor honderd procent voor God gaan, maar dat kon ik op dat moment niet meer opbrengen. Op een gegeven moment zei voorganger Jaap Ketelaar tegen mij: ‘Zou je God niet het voordeel van de twijfel willen geven?’ Daar heb ik over nagedacht en dat wilde ik wel, puur vanuit mijn verstand. Ik was boos op God en ik denk dat dat ook mag, maar het is wel een keuze of je voor eeuwig boos wilt blijven. Langzamerhand ging ik weer muziek maken in de kerk en op een gegeven moment werd ik kringleider. En uiteindelijk ging het kriebelen, want ik miste de theologie. Het duurde een paar jaar, maar toen was ik weer zover dat ik wist dat ik God en de gemeente wilde dienen. Ik belde het Seminarium en vroeg of daar nog een plekje voor mij was. Toen bleek dat dat zo was, ben ik daar weer begonnen.”

Docenten benaderbaar

“Ik vind het heel leuk om aan het Seminarium te studeren, om bij de gemeenschap te horen. Er is heel veel openheid in de lessen, ik ervaar het echt als een samen leven en leren. Vaak zitten we na de lesdag met verschillende studenten samen in de trein en praten we nog uitgebreid na. We hebben trouwens niet alleen serieuze gesprekken, maar hebben ook veel lol met elkaar, zoals toen we onlangs online een afsluiting van de minor hadden, met een pubquiz. Het was niet verplicht om daarbij te zijn, maar bijna alle studenten hadden zich aangemeld, en het was een hele leuke avond. Verder zijn de docenten gemakkelijk benaderbaar: ze zijn natuurlijk wel degenen die je beoordelen, maar ze zitten ook naast je in de kantine; en tijdens de lessen delen ze niet alleen kennis, maar zijn ze ook open over hun eigen ervaringen en worstelingen. Als we in het Baptist House les hebben, is er altijd een moment dat we met iedereen die in het gebouw aanwezig is samenkomen voor gebed. Heel bijzonder dat dat elke dag gebeurt.”

Baan in de ICT

Op dit moment werkt Annelies als supportmedewerker ICT voor een softwarepakket voor de kleinschalige zorg. Daarvoor heeft ze gewerkt in de huishoudelijke zorg. “Ik wil graag iets doen wat nut heeft en waarin ik God kan dienen door wat voor mensen te betekenen. Zo helpt ik in mijn huidige baan instellingen als zorgboerderijen en gezinshuizen met het softwarepakket. Ik zou in de toekomst graag in een gemeente gaan werken, misschien als tweede voorganger of in diaconaal werk. Of toch nog naar het zendingsveld. Uiteindelijk kan iedereen op zijn of haar manier God en de ander dienen. Of ik nu schoonmaak, support lever voor een softwarepakket of preek – boven alles is mijn roeping: het navolgen van Jezus, waar Hij mij ook heen leidt.”

Annelies is blij dat ze de stoute schoenen heeft aangetrokken en haar opleiding aan het Baptisten Seminarium nu vervolgt. Voor degenen die theologie gaan studeren of dat al een tijd geleden hebben gedaan heeft ze als advies: “Klop gewoon eens op die deur van het Seminarium en vraag een kennismakingsgesprek aan. Dan kun je zelf ontdekken of het iets voor je is.”

Belangstelling voor een studie aan het Baptisten Seminarium? Kijk hier voor alle informatie en vraag eens een gesprek aan over de mogelijkheiden voor jou persoonlijk!

Gerdien Karssen
Communicatiemedewerker Unie-ABC