Skip to main content

McClendon-lezing over 'Prison theology'

Seminarium

20 december 2024

Op 22 januari wordt in Amsterdam weer de McClendon-lezing gehouden. Dit keer is het thema 'Prison Theology'. Met een bijdrage van verschillende sprekers wordt een uitdagend, academisch gesprek gevoerd over gevangenistheologie, met een focus op het leven van de Roemeense voorganger Richard Wurmbrand die na zijn bekering tot het christendom veertien jaar gevangenzat onder het communistische regime. Voorgangers, studenten en andere belangstellenden zijn van harte welkom. 

Ochtendprogramma

Tijdens de ochtendsessie verzorgen de Roemeense theologen Mihai Nemeti en Corneliu Simuț een introductie in de gevangenistheologie en het leven van Richard Wurmbrand. Dit gebeurt in een informele sfeer onder leiding van Henk Bakker. Dit onderdeel van het programma wordt georganiseerd door het Baptisten Seminarium; studenten en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Let op: het ochtendprogramma wordt gehouden in Ru Paré, Chris Lebeaustraat 4, 1062 DC Amsterdam (dichtbij het Baptist House).

Middagprogramma

's Middags wordt het programma voortgezet in het Baptist House. Daar zullen Mihai Nemeti en Corneliu Simuț de McClendon Lectures verzorgen, waarna Marion Carson (PhD in Biblical Studies, lecturer in New Testament and Pastoral Care at International Christian College in Glasgow and chaplain to Glasgow City Mission) en Reggie Williams (Assistant Professor of Christian ethics at McCormick Theological Seminary) zullen reageren. Ook is er ruimte voor gesprek met de aanwezigen.

Over Richard Wurmbrand

Richard Wurmbrand (1909–2001) was een Roemeense christelijke predikant en auteur die vooral bekend is om zijn uitgesproken pleidooi voor godsdienstvrijheid en zijn lijden onder het communistische regime. Geboren in een Joods gezin, bekeerde hij zich tot het christendom en werd een lutherse predikant. Wurmbrand werd veertien jaar lang gevangengezet en gemarteld vanwege zijn geloof door de Roemeense communistische autoriteiten, waarbij hij fysiek en psychologisch misbruik moest doorstaan. Zijn ervaringen leidden hem tot de oprichting van The Voice of the Martyrs, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen wereldwijd. Zijn geschriften, waaronder zijn memoires  'Tortured for Christ', blijven gelovigen inspireren met hun krachtige getuigenis van onwrikbaar geloof in het aangezicht van extreme ontberingen.

Over gevangenistheologie

"Gevangenistheologie is gebaseerd op de levens van christenen die hebben geleden voor hun geloof", vertelt Henk Bakker. "Ervaringen van gevangenschap, lijden en geconfronteerd worden met de dood hebben vaak diepgaande inzichten in zowel het leven als de theologie aangewakkerd. Denk aan belangrijke theologische werken uit de gevangenis: van de apostelen Paulus en Johannes, leiders van de vroege kerk zoals Ignatius en Perpetua, de doopsgezinde schrijver Hubmaier en, in recentere tijden, Corry ten Boom, Etty Hillesum, Dietrich Bonhoeffer en Martin Luther King Jr.
Christelijk lijden lijkt diepgeworteld te zijn in een gedeelde deelname aan Christus' eigen lijden - zowel fysiek als mentaal - vergelijk Kolossenzen 1:24. Een kerk die vervolging of ontbering doorstaat, wordt een zichtbaar teken van Christus' aanwezigheid, waarbij van haar leiders vaak wordt verwacht dat ze deze toewijding belichamen."

Meer informatie en aanmelding

Deelnemen aan de studiedag is kosteloos, maar opgave is wel gewenst. De spreektaal gedurende de hele dag is Engels. Kijk hier voor meer informatie over het programma en de sprekers, en voor aanmelding. Let op de twee verschillende locaties van het ochtend- en middagprogramma!