Skip to main content

Impressie van de Unie-ABC-dag in Ede

Een reeks inspirerende workshops, een bijzondere viering, een vergaderblok en veel ontmoeting – dat waren enkele ingrediënten van onze Landelijke Unie-ABC-dag op vrijdag 23 mei 2025 in de Baptistengemeente Op Doortocht in Ede.

Opening en workshops

De gasten werden ontvangen met koffie, thee en broodjes, verzorgd door gemeenteleden van Op Doortocht. Al snel stonden overal groepjes mensen geanimeerd te praten – met oude of juist nieuwe bekenden. 

Algemeen Secretaris Peter Stoter opende het programma een uurtje later met het lezen van Romeinen 1, waarin Paulus schrijft hoe hij ernaar verlangt de broeders en zusters te ontmoeten en elkaar te kunnen bemoedigen. Zo waren ook wij deze dag vanuit het hele land bij elkaar gekomen voor ontmoeting en om elkaar op Jezus te wijzen. Ook las hij over de verheerlijking op de berg in Lucas 9, en legde de link met onze visietekst ‘Laat het Licht zien’. Deze keer lag de nadruk tijdens de Unie-ABC-dag op het elkáár laten zien van het licht van Jezus.

In het verlengde daarvan verspreidden de aanwezigen zich over vijf workshops die allemaal met dit thema te maken hadden. Zo ging er een workshop over veilige kerk zijn, over gebed en over Jezus en de schepping. Ook was er een exegeseworkshop en een verdiepingsworkshop.

Vergaderblok

Na een lange pauze, waarin kon worden nagepraat over de onderwerpen in de workshops, was het tijd voor het vergaderblok. Voorganger Erik van Duyl (BG De Schutse in Hoogeveen en De Regenboog in Emmeloord) zat de vergadering voor. Hij meldde dat er 99 stemgerechtigden aanwezig waren, die samen 52 gemeenten vertegenwoordigden.

> Nieuwe vertrouwenspersoon

Allereerst mochten we een nieuwe vertrouwenspersoon verwelkomen: Janna Petersen. Fijn dat zij, samen met Bert Veneberg, beschikbaar is voor Unie-ABC als organisatie en voor gemeenten die zelf geen vertrouwenspersoon hebben. Inmiddels zijn er ruim vijftig vertrouwenspersonen aangesteld in onze gemeenten. Zij ontvangen binnenkort een uitnodiging voor een online bijeenkomst op maandagavond 23 juni.

> Missiedag in het zuiden

Hierna werd het podium gevuld met vertegenwoordigers van maar liefst elf van de dertien gemeenten in Zuid-Nederland. Zij nodigden alle gemeenten hartelijk uit om op 7 en 8 november naar Brunssum te komen voor de volgende Landelijke Unie-ABC-dag én een Missiedag.

> Jaarverslag en jaarrekening

Bestuurslid Harry Nieuwenhuizen nam de aanwezigen mee door het jaarverslag over 2024 en gaf een toelichting op de cijfers. Het financieel jaarverslag werd met algemene stemmen aanvaard.

> Jeugd- en pionierswerk

Tot slot was er een gesprek over de toekomst van het jeugd- en pionierswerk binnen Unie-ABC. Voor de fusie had de Unie voor beide taakvelden een adviseur in dienst, die na de fusie – toen de structuur met regiocoördinator van ABC werd overgenomen – nog tot en met 2026 uit een bestemd fonds konden worden betaald. Bestuursvoorzitter Robert Bezemer vertelde dat de hiervoor bestemde reserve na volgend jaar op is en gaf aan dat het bestuur graag met de gemeenten na wilde denken over de toekomst van dit werk. Moeten we ermee stoppen, of – als we het willen voortzetten – hoe kunnen we dan aan de benodigde financiën hiervoor komen? Eerst hoorden de aanwezigen van voorganger en pionier Aernout de Jong hoe de adviseur pionieren het werk in Pernis heeft ondersteund met waardevolle adviezen en begeleiding; vervolgens zagen we in een filmpje hoe verschillende gemeenten van het advieswerk op het gebied van jeugdwerk hebben geprofiteerd. Opmerkelijk was dat er vervolgens niemand in de zaal voorstelde om het werk op te heffen; het gesprek ging over allerlei opties om geld in te zamelen – van jaarlijkse collectes in alle gemeenten, tot een financiële bijdrage van gemeenten die er gebruik van maken, tot externe fondsenaanvragen. Vanuit verschillende gemeenten klonk de oproep om eerst de principiële keuze te maken om dit werk voort te zetten en dan te kijken hoe we de financiën ervoor bij elkaar krijgen. En ook: “Misschien moeten we niet vragen of er geld is, maar wat het ons waard is!” Het bestuur kan verder en zal te zijner tijd met een concreet voorstel komen.

Nieuwe gemeente

We mochten ook een nieuwe gemeente verwelkomen die het lidmaatschap van Unie-ABC heeft aangevraagd: de Kachin Baptistengemeente, van wie de ruim honderd leden uit Myanmar afkomstig zijn. Nadat we iets mochten horen over de gemeente en iedereen instemde met hun toetreding, verzorgden zo’n tien vertegenwoordigers, in prachtige traditionele kleding, een muzikaal intermezzo.

Nieuwe editie magazine

Tot slot van het vergaderblok vertelde Peter Stoter dat er een nieuwe editie van het Unie-ABC-magazine Licht is verschenen, met daarin weer veel verhalen uit aangesloten gemeenten. Ook meldde hij dat Unie-ABC na de zomer gaat beginnen met een maandelijks online gebed waarin we voor elkaar, de gemeenten en de wereld kunnen bidden. Meer informatie volgt binnenkort.

Viering en liturgische proeverij

Er was opnieuw pauze. Daarna stond een viering op het programma, geleid door Hans Riphagen, rector van het Baptisten Seminarium. Hij begon met een inleiding over liturgie, de vormgeving van onze diensten. Daarin schetste hij hoe het in veel Baptisten-, CAMA- en evangelische gemeenten toe gaat, én pleitte hij voor een rijkere liturgie. Met name door de diversiteit in gemeenten – qua leeftijd, geloofsachtergrond, focus, muziekvoorkeuren en dergelijke – lopen we een risico dat grote groepen niet meekomen in de huidige vaste vormen. Terwijl er zoveel meer mogelijk is. Hij noemde als voorbeelden onder meer: vormen van Bijbellezing, aandacht voor schuld en schaamte, samen bidden en een geloofsbelijdenis uitspreken, beleving van de collecte, participatie van jong en oud, ritme van het kerkelijk jaar, getuigenissen en stilte.

> Schriftlezing

Na deze introductie gingen we samen vieren. We begonnen met het zingen van enkele liederen onder begeleiding door muzikanten van Op Doortocht. Vervolgens had Hans een ‘liturgische proeverij’ voorbereid: drie vormen om een dienst op een andere manier vorm te geven. Allereerst de Schriftlezing: een iemand las het gedeelte waarin Jezus met Pilatus in gesprek was. Op de achtergrond zagen we een schilderij met de beide personages erop. Na een tijd van stilte stelde een ander enkele nadenkvragen over het gedeelte. Tot slot werd het Bijbelgedeelte opnieuw gelezen.

> Klaagpsalm

De tweede vorm had te maken met gebed. Drie mensen, verspreid in de zaal, lazen om beurten een deel van een klaagpsalm voor uit de Bijbel. Vervolgens kreeg iedereen de gelegenheid om in een gebed de klaagpsalm voor te zetten met de woorden: ‘Hoelang nog Heer, …’. Oorlogssituaties, het recente overlijden van de twee Nederlandse ontvoerde kinderen en ook verschillende persoonlijke situaties van verdriet werden zo voor Gods troon gebracht. Dit moment werd afgesloten door samen een bijpassend lied te zingen.

> Doopvernieuwing

Tot slot nam Hans de aanwezigen mee in een moment van doopvernieuwing. Hij vertelde over een oude traditie waarin gelovigen jaarlijks het afwijzen van het kwaad en hun toewijding aan God opnieuw uitspreken. Dit deden de aanwezigen vervolgens ook, nadat zij eerst samen hardop de Geloofsbelijdenis van Nicea uit hadden gesproken. Mooi om zo op verschillende, voor de meesten van ons nieuwe manieren vorm te geven aan ons geloof.

Na deze bijzondere viering was het inhoudelijke programma voorbij. Restte nog een gezellige maaltijd, waarna iedereen naar huis ging.

Gerdien Karssen, communicatiemedewerker Unie-ABC

Bekijk hieronder de uitgebreide fotoreportage door Frans van Holsteijn.