Skip to main content

Een ongebruikelijk uitnodiging uit Rotterdam

Gemeenten

17 december 2021

Vanuit de Baptistengemeente Rotterdam-Centrum komt een 'ongebruikelijke uitnodiging', zoals voorganger Sibbele Meindertsma in een brief schrijft. De gemeente zoekt mensen die betrokken willen raken en zich voor de gemeente in willen gaan zetten. "Kom over en help ons."

Beste broeder, zuster,

Dit is een ongebruikelijke brief. Ik nodig je hierin uit om betrokken te raken bij de Baptistengemeente Rotterdam-Centrum. Waarom zou je dat moeten willen? Nou, omdat we je hulp nodig hebben. Ik zal kort vertellen waarom.

De Baptistengemeente Rotterdam-Centrum is een warme, betrokken gemeente (of kerk, al gebruiken we dat woord minder vaak) in het centrum van Rotterdam. We zijn al oud (80+) en inmiddels klein (zo’n 35 leden). Dat waren we niet altijd. Door de jaren heen is de gemeente de weg gegaan van zoveel stadskerken: die van krimpen en vergrijzen. Redenen zijn onder meer dat mensen verhuisden uit de stad naar buitenwijken of plaatsen rondom, dat kinderen het geloof van hun ouders niet overnamen en bij de kerk wegraakten, en dat er weinig nieuwe aanwas was. Maar we leven nog, zoals Ramses Shaffy zong. En dat is gewoon een wonder. We hebben het te danken aan die broeders en zusters die zondag aan zondag, jaar na jaar trouw waren. Die aanwezig waren, de deur open zetten, koffie zetten, schoonmaakten, vergaderden, liederen zongen voor God, de Bijbel openden en baden. Vooral dat laatste ook, want we weten ons afhankelijk van God, steeds meer. Uiteindelijk is Hij de reden dat we er nog zijn en ik denk dat Hij er zijn redenen voor heeft.

21 12 BG Rotterdam Centrum2Welke? Dat weet ik niet precies. Wel zie ik dat er de afgelopen jaren mooie dingen zijn gebeurd. Dat God mooie dingen heeft gedaan. De ramen zijn open gegaan, letterlijk (want het matglas aan de voorkant verdween tijdens de grootschalige renovatie), maar ook figuurlijk: we zijn deel uit gaan maken van een groter geheel. In ons prachtige, lichte kerkgebouw huizen inmiddels drie christelijke gemeenschappen: Leefgemeenschap Het Proveniershuis, de internationale gemeente ICF en wijzelf. Samen willen we, als drie heel verschillende maar gelijkwaardige gemeenschappen, graag van betekenis zijn voor God en mensen in Rotterdam. Aan dat partnerschap willen we de komende jaren verder bouwen (net als aan de contacten met andere kerken in Rotterdam).

21 12 BG Rotterdam Centrum3We hebben als gemeente een nieuwe visie aangenomen. We beloven daarin te willen onderscheiden wat God doet in en rond onze gemeente, en daarbij aansluiten. We willen als kleine gemeente teruggaan naar de kern: bidden, van elkaar houden, de wijk dienen. Niet boven onze macht, maar wel vol geloof en hoop.

Maar daar hebben we hulp bij nodig. We worden steeds kleiner en we hebben handen, hoofden en harten nodig om steviger te staan. Wil jij overwegen of je je bij ons wilt aansluiten? Daarvoor bidden? Dat is geen logische keus. Misschien moet je er wel voor verhuizen. En er zijn ongetwijfeld kerken in Rotterdam die meer in het oog springen, grotere, met meer mogelijkheden. Maar bij ons doe je ertoe, kun je het verschil maken. Wij op onze beurt beloven dat wij je ruimte zullen geven voor jouw eigenheid en inbreng. Let wel, het is niet onze bedoeling om ‘te schieten onder andermans duiven’. Maar we doen wel een vrijmoedige oproep: kom over en help ons. Want we gaan nu nog de weg van zoveel stadskerken, maar we willen die weg niet uitlopen en verdwijnen. Groot hoeven we niet te worden, maar we willen wel leven! Omdat we geloven dat we als kleine geloofsgemeenschap van waarde zijn in hartje Rotterdam, samen met de andere gemeenschappen en kerken in ons gebouw en daaromheen.

Als je er eens over door wilt praten, kom eens een kopje koffie drinken of bel me op.

Een hartelijke groet,
namens de raad van de Baptistengemeente,

Sibbele Meindertsma
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 06-41651701