Skip to main content

Doopfeest en jeugdkamp in coronatijd

Gemeenten

24 maart 2021

In het kader van het jaarverslag blikken we met een aantal gemeenten terug op 2020. Voorganger David Sies en jeugdwerker Matthijs Winter vertellen over een bijzondere doopdienst en een jeugdkamp in de Baptistengemeente Harderwijk.

Doop Harderwijk05Een strand vol zingende mensen – ‘Loof de Heer o mijn ziel’ – op zelf meegebrachte stoeltjes, anderhalve meter van elkaar. Een klein muziekgroepje. Het geluid van de golven van het Veluwemeer. Baptistengemeente Harderwijk mocht op 20 september, midden in de coronacrisis, vijf jonge mensen dopen. Een stralende dag.

“De doopdienst was eigenlijk voor maart gepland”, vertelt voorganger David Sies. “Het was de eerste dienst die we vanwege de lockdown moesten afzeggen. Dat was natuurlijk een enorme domper: we hadden de doopstudie afgerond, alles was geregeld, en we hadden geen idee hoe lang het allemaal zou gaan duren.” Na de zomer werd besloten om de doop in de open lucht te houden: een feestelijke start voor het nieuwe gemeenteseizoen. 

Lang niet gezien

“We hadden oorspronkelijk vier kandidaten, maar op de vrijdag voor de doopdienst meldde zich nog een vijfde aan. Eigenlijk is het bij ons niet de manier om op zo korte termijn gedoopt te worden, maar na een goed gesprek hebben we toch besloten deze jongeman ook meteen te dopen. Op zondagochtend gaven ze alle vijf een getuigenis in de dienst, en ’s middags vond de doop in het Veluwemeer plaats. Het was voor iedereen een heel bijzondere middag, ook omdat we elkaar al heel lang niet hadden gezien.”

Doop Harderwijk06

Op kamp: alle activiteiten buiten

De doopdienst kwam een week na nog een ander feest: het jaarlijkse jeugdweekend. Matthijs Winter, bij de baptistengemeente in dienst als jeugdwerker, vertelt: “Vanaf het begin van de lockdown hadden we alleen nog online jeugdbijeenkomsten. In het voorjaar bleek dat we met de jeugd tot achttien jaar wel op kamp mochten en dat daar een coronaprotocol voor was opgesteld. De locatie hadden we een jaar eerder al gereserveerd, maar we besloten niet binnen te gaan slapen: de jeugdleden namen een tentje mee en alle sportieve activiteiten en de vieringen hielden we ook buiten.”

Dat de jeugd het ook heel erg zag zitten, bleek wel uit het aantal aanmeldingen. “Er gingen 55 mensen mee, onder wie ook een paar achttienplussers die als hulpleiding een taak hadden. Op die manier proberen we een natuurlijke aanwas van jeugdleiding te stimuleren.”

Kamp Harderwijk groepsfotoMotorclub

Het thema van het kamp was ‘Open’, waarbij het ging over getuigen van je geloof. “In de loop van het weekend hoorden we het getuigenis van verschillende jeugdleiders en jongeren. Op zaterdag kregen we een christelijke motorclub op bezoek. Dat was een grote verrassing voor onze jeugd: al die zware motoren die het terrein op kwamen rijden. Ook van deze mensen hoorden we hoe ze met God in aanraking waren gekomen en wat dat betekende in hun leven. Al met al hadden we een supergaaf weekend!”

Gerdien Karssen
Communicatiemedewerker Unie-ABC