Skip to main content

ABC-gemeente welkom in katholieke kerk

Gemeenten

01 april 2021

Toen de Christengemeente Nieuw Leven in Weert in coronatijd haar vaste locatie kwijtraakte, vond ze in een grote katholieke kerk onderdak voor de zondagse diensten. “We zijn een aantal jaren geleden ontstaan uit een vrije Baptistengemeente en een Volle Evangeliegemeente”, vertelt oudste Michiel Hollander. “We staan dus heel erg open voor contact met andere christenen; ondanks verschillen kun je zeker het gesprek aangaan en daar hebben we veel ervaring mee. We hadden al contacten met de katholieke kerk en hebben dankbaar van hun hulp gebruik gemaakt.”

Vóór corona kerkte de gemeente in een wijkcentrum. “Dat is een voormalige sportzaal, dus we konden er met zo’n 120 mensen goed in. Maar het wijkcentrum sloot in maart meteen volledig de deuren.” Tot en met mei 2020 streamde de gemeente daarom diensten vanuit een ruimte bij een boekwinkel. “Daar waren dan zo’n vijf mensen bij betrokken en dat paste wel.”

Keenterkerk of StJozefkerk buitenkant 600x400Dienst om twaalf uur

Na een paar maanden werd erover gesproken om toch weer met een groep fysiek bij elkaar te komen. Tegen de zomer zocht de gemeente daarom contact met de pastoor van de katholieke kerk. “De parochie heeft een grote kerk, waar plek is voor wel 600 of 700 mensen. Daar mochten we gebruik van maken – al betekende dat wel dat we onze aanvangstijd moesten verschuiven naar twaalf uur ’s middags, na hun eigen viering. Het verliep allemaal verrassend soepel.”

Te koud

In oktober vond de gemeente het te koud worden in die grote kerk – sindsdien maken ze gebruik van een ander, kleiner gebouw van de katholieke kerk. “Onze dienst kan nu weer gewoon om tien uur beginnen en we hebben de gemeente opgedeeld in groepen van zo’n dertig mensen die om beurten de dienst kunnen bezoeken. Bij alle samenkomsten houden we ons aan een strikt protocol met afgekruiste rijen, mondkapjes, extra hygiënemaatregelen rondom het Avondmaal, enzovoort… Dat hebben we ervoor over, want we vinden ontmoeting echt cruciaal! Geen contact met mensen leidt tot allerlei problemen, depressies … je ziet het in de samenleving. We zijn dan ook heel blij met de gastvrijheid van de katholieke kerk.”

Gebouw De Verrezen Christus 600x400       Keenterkerk of Jozefkerk 600x400

Gerdien Karssen
Communicatiemedewerker Unie-ABC