Skip to main content

Van megakerk naar 'kerk in community's'

Gemeenten

18 maart 2021

In het kader van het jaarverslag blikken we met een aantal gemeenten terug op 2020. Voorganger Arjan Zantingh vertelt hoe de coronacrisis ertoe leidde dat de Stadskerk Groningen de stap zette van megakerk naar 'kerk in community's'.

Door versoepeling van de coronamaatregelen konden veel gemeenten rond de zomer van 2020 tijdelijk weer in kleinere groepen bij elkaar komen voor de zondagse diensten. Voor de grote gemeenten met vele honderden tot meer dan duizend betrokkenen was dat geen optie – ze konden onmogelijk zo veel diensten per zondag houden dat iedereen nog geregeld naar de kerk kon. “Maar wij hebben ons vanaf het begin geprobeerd te focussen op wat er wél kon”, vertelde Arjan Zantingh tijdens de Algemene Ledenvergadering in november. Arjan is een van de voorgangers van de Stadskerk Groningen en was tot eind 2020 tevens bestuurslid van ABC Gemeenten.

Indeling in 35 groepen

De Stadskerk Groningen telt zo’n 3000 betrokkenen: leden, vrienden en kinderen. Net als bijna alle kerken schakelden ze vanaf maart voor de diensten over op online uitzendingen. Maar daarnaast werd in juli een fundamentele omslag gemaakt: van megakerk naar ‘kerk van community’s’. “We deelden de gemeente in in 35 community’s van elk zo’n dertig tot honderd mensen: leden, kinderen en gasten. Voor de samenstelling keken we onder meer naar geografie, leeftijden, gezinnen en dergelijke, voor een goede balans. Deze keuze bracht ook een paar uitdagingen: voor alle 35 groepen moesten we leiders vinden en kleinere en grotere locaties om bij elkaar te komen. Het was een heel avontuur, maar het is goed van de grond gekomen.”

Geen ‘kerkje spelen’

Inmiddels komt de gemeente op deze manier om de week op zondag bij elkaar in de community’s. “De insteek is om in die groep geen ‘kerkje te spelen’: het is geen kerkdienst, maar een samen-zijn waar ruimte is voor een overdenking, voor gesprek, voor creatieve vormen. Deze bijeenkomsten worden afgewisseld met een online dienst voor de hele gemeente op de andere zondagen.”

Gerdien Karssen
Communicatiemedewerker Unie-ABC