Skip to main content

De tasjes van de baptisten in Dordrecht

Gemeenten

16 februari 2021

‘Tasjes met inhoud’ vormden in het coronajaar een rode draad in het verbonden blijven in de Baptistengemeente Dordrecht. Raadslid Linda van Delden vertelt.

“Toen in maart de eerste lockdown begon, was het daarna al snel Pasen. We brachten bij alle leden en vrienden een avondmaalstasje langs, met een handgeschreven kaart van onze voorganger Harm Jut en de benodigdheden om het Avondmaal te vieren. Dat hebben we vervolgens tot de zomer elke maand gedaan.”

Valentijnsactie jeugd

Ook de kinderen van de Crosskids, de zondagsschool, werden een keer met een tasje verblijd. “Daarin zat onder andere een leuk doeboekje. We wilden ze laten weten dat ze niet worden vergeten.” Voor Valentijnsdag 2021 staat een actie voor jongeren op het programma. “Voor de groep 12- tot 25-jarigen hebben we een chocoladereep en een persoonlijke kaart van een gemeentelid voor de jongere. De jeugdleiding gaat ze langsbrengen.”

21 02 Dordrecht valentijnsactie01    21 02 Dordrecht valentijnsactie02

Kletspotten

Toen in het najaar een nieuwe lockdown begon, bedachten de raad en het pastoraal team weer wat nieuws om de mensen een hart onder de riem te steken. “We maakten van lege jampotjes zogenaamde kletspotten: een pot met kaartjes waar gespreksvragen op staan, dilemma’s, algemene en geestelijke vragen.” De kletspot ging weer in een tasje, samen met een theebloem en een recept om kletskoppen te maken. “De boodschap erbij was: zoek elkaar op! Het kostte best veel tijd om dit te doen – we hebben zo’n 200 leden en vrienden – maar de reacties waren erg leuk.”

Praatje aan de deur

Met Kerst krijgen gewoonlijk de 70-plussers en chronisch zieken een kleinigheidje als groet van de gemeente. Ook deze keer: “In een winkeltje van verstandelijk beperkten kochten we leuke kerstboompjes. De jeugdgroep had een kerstkaart geknutseld en we deden er voor iedereen een Elisabethbode bij. Ik heb de tasjes in dit geval zelf rondgebracht en het was mooi om op die manier de broeders en zusters weer even te zien en aan de deur een praatje te maken.”

Gerdien Karssen
Communicatiemedewerker Unie-ABC