Skip to main content

Impresse Unie-ABC-dag in Amersfoort

Zaterdag 16 november vond in de Baptistengemeente Amersfoort de Landelijke Unie-ABC-dag en Ledenvergadering plaats. Het werd een inspirerende dag van ontmoeting, viering en onderling gesprek.

Bijbelse kunst

Voorganger Peter Kruijt heette de aanwezigen welkom met een boeiende toelichting bij enkele kunstwerken van de twintigste-eeuwse kunstenaar Eugen Keller in de Heilig Kruiskerk waar de gemeente kerkt. Zo is in de muur boven het grote podium een voorstelling van de hemel geëetst, zoals beschreven in Openbaring 4. Indrukwekkend om daarnaar te kijken, terwijl Peter het schriftgedeelte erbij las. “De hemelse liturgie op de muur wordt zo gecombineerd met de aardse liturgie in de kerk”, hoorden we. Ook stonden we stil bij de vraag of een fysiek, aards gebouw heilige grond kan zijn, zoals wordt gesuggereerd door de afbeelding van Mozes bij de brandende braamstruik op de voorkant van het gebouw. Ja, was de conclusie: waar de gemeenschap van Jezus Christus bij elkaar is, vormen we een tempel van de Heilige Geest en is die plaats heilig.

Overdenking Henk Bakker

Bijzonder was dat Henk Bakker in zijn overdenking die volgde eveneens inging op Openbaring, namelijk hoofdstuk 21, over het nieuwe Jeruzalem. Hij benoemde de donkere tijd waarin we leven, de prestatiecultuur waar mensen aan ten onder dreigen te gaan, de onzekerheid en onveiligheid waar mensen onder gebukt gaan: er is maar weinig hoop. God biedt in Christus echter hoop, licht en veiligheid aan, tranen die zullen worden afgeveegd: zijn beelden mogen over die van ons heen worden gelegd om te genezen. Als gemeenten mogen we dit aanbieden aan de mensen om ons heen. “Laten we een vooruitgeschoven post van de Hoop zijn!”

Presentatie nieuw boek

Nadat er nog een aantal liederen waren gezongen, nam Algemeen Secretaris Peter Stoter het woord om Henk Bakker te feliciteren met zijn nieuwe boek: ‘Christus – Hoe het geloof in Jezus zich ontwikkelde in het vroege christendom'. Ter gelegenheid van de presentatie werd er een exemplaar uitgereikt aan degene die een bon onder zijn zitplaats geplakt vond.

Toen was het tijd voor de lunch, prima verzorgd door de gemeente. Er was alle tijd voor gesprekken en een kijkje bij de boekentafel.

Begroting en nieuwe bestuursleden

Het middagprogramma begon met de ledenvergadering die deze keer onder leiding stond van Marco Wittenberg, voorganger van de Baptistengemeente Alphen aan den Rijn Noord. Na enkele mededelingen door Peter Stoter, gaf bestuurslid Els Leeuw een toelichting bij de begroting voor 2025. We hoorden dat er zojuist een nieuwe huurder voor het Baptist House bij is gekomen, waardoor de begroting nagenoeg sluitend is. Deze werd met algemene stemmen aanvaard.

Het was tevens de laatste taak van Els als bestuurslid: haar periode zit erop. Er werd met veel dankbaarheid voor haar jarenlange bijdrage afscheid van haar genomen. Vervolgens werd er schriftelijk gestemd over de herverkiezing van Robert Bezemer en Harry Nieuwenhuizen én de verkiezing van Geertje Plug en Gijs de Bree. Zij werden allemaal zonder tegenstemmen aanvaard, waarna bestuurslid Johan Otten een gebed uitsprak.

Stand van zaken Seminarium

Hans Rector, “een dankbare rector”, zoals hij zelf zei, stond stil bij de stand van zaken op het Baptisten Seminarium. Hij blikte terug op de geslaagde Summerschool van eind augustus en de start van het nieuwe collegejaar met vier diplomisten, achttien nieuwe studenten en een enorme groep van veertig Sprekersroute-studenten. Ook mochten we kennismaken met Paulus de Jong die per januari als docent begint, en Christhe Vreugdenhil die op dit moment als studentassistent actief is. Vooruitblikkend noemde hij de McClendon-lezing op 22 januari, die over ‘Prison Theology’ zal gaan. Teun van der Leer vertelde over de Believers Church Conference die van 1 tot en met 4 juni in Amsterdam wordt gehouden: historisch, want de conferentie is sinds 1967 steeds in de Verenigde Staten gehouden. Op zondag 1 juni is er een kosteloos te bezoeken viering in de Singelkerk.

Voorstel mediation

Peter Stoter lichtte het voorstel toe om op zoek te gaan naar gecertificeerde – christelijke –  mediators, die Unie-ABC kan aanbevelen bij conflictsituaties in gemeenten. Het gaat om zo’n drie aanvragen per jaar, waarbij tot nu toe vaak een welwillende vrijwilliger wordt gezocht, zoals een oud-voorganger of een raadslid. Maar mediation is een vak op zich. Een professionals kosten wel wat, maar als gemeenten hier wat in zien, zal worden geprobeerd een gereduceerd tarief af te spreken. Na een korte bespreking van dit voorstel, werd het unaniem aanvaard.

'Licht op het raadswerk'

Peter presenteerde ook de nieuwe brochure ‘Licht op het raadswerk’, dat hij heeft geschreven om (nieuwe) raadsleden met praktische handvatten op weg te helpen. Het boekje bespreekt een breed scala aan relevante onderwerpen, waaronder geestelijk leiderschap, visie en strategie, het raadsteam, pastoraat en allerlei praktische zaken. Aanwezigen konden na afloop al enkele exemplaren meenemen naar de gemeente, maar het boekje is ook kosteloos aan te vragen via de Unie-ABC-website.

Mission Partners

Na een koffiepauze met nog meer persoonlijke ontmoeting, hoorden we het inspirerende verhaal van Annemieke Loggers, jeugdwerker in de Baptistengemeente De Verbinding in Veenendaal, die met een groep jeugdleden zowel een partnergemeente in Turkije als in Egypte heeft bezocht. De gemeente heeft zich namelijk via het project Mission Partners verbonden aan verschillende startende gemeenten in gebieden waar het Evangelie schaars is. De reizen maakten enorme indruk op de jongeren en leverde blijvende relaties op. Arie Verduijn, die namens CAMA Zending en Unie-ABC het project coördineert, benadrukt dat het nodig blijft om mensen uit te zenden naar gebieden waar nog geen christenen zijn, maar ook hoe mooi en effectief het is als je kunt aansluiten bij werk van lokale evangelisten. Concreet zoekt hij voor drie projecten Unie-ABC-gemeenten die zich daaraan willen verbinden: in Estland, Turkije en Jordanië.

Workshop 'gemeente in de 21e eeuw'

Oeds Blok en Jack Barentsen uit onze gemeenschap hebben afgelopen zomer hun boek ‘Wakker in Gods wereld kerk’ gepresenteerd. Dit boek over gemeente-zijn in de 21e eeuw als ‘koken met lokale ingrediënten’ vormde de basis voor een interactieve workshop, waarin het tweetal uitlegde welke aspecten in het boek aan de orde komen, ingedeeld in ‘houding’, ‘bronnen’ en ‘praktijken’, maar vooral ook de aanwezigen in kleine groepjes in gesprek lieten gaan over allerlei vraagstukken die in het gemeenteleven naar voren komen. Ze lieten zien dat er geen modellen zijn die voor elke gemeente in elke tijd en plaats gelden, maar dat ieder in zijn eigen context met ingrediënten zoals gaven, locatie en Evangelie welbewust aan de slag kan.

Heilig Avondmaal

Het programma werd afgesloten met de viering van het Heilig Avondmaal, opnieuw geleid door Peter Kruijt. Hij las daarbij Handelingen 27:33-37, over Paulus die in gevaarlijke en schijnbaar uitzichtloze omstandigheden op een schip de opvarenden bemoedigt door het brood te breken en daarin zijn Heer zichtbaar te maken. “De wereld heeft mensen nodig die weten dat het dag wordt en die durven te leven in het perspectief van de komende dag. Die getuigen van het Licht in het breken van het brood.”

Na tot slot nog een warme maaltijd te hebben gegeten ging iedereen weer huiswaarts.

Gerdien Karssen, communicatiemedewerker Unie-ABC

Bekijk hieronder de uitgebreide fotoreportage door Hein Peter Jonker.