• Organisatie:
  Baptisten Seminarium
 • Aanvang:
  29-04-2021
 • Opgave tot:
  05-04-2021
 • Locatie:
  Baptistengemeente de Verbinding, de Schutterij 2, Veenendaal
 • Omvang:
  8 uren
 • Aantal deelnemers:
  15
 • Trainer(s):
  Bart Broekman - Bart is dertig jaar getrouwd met Janine, vader van twee dochters en opa van een kleinzoon. Sinds 2009 is hij fulltime werkzaam als opleider, adviseur en executive coach. Bart is oprichter en eigenaar van CC Excellence, een opleidings- en coachorganisatie voor leidinggevenden en medewerkers uit allerlei branches.
 • Extra informatie:
 • Prijs:
  € 89,00

De voorganger als procesbegeleider

Hoe profileer ik mezelf als (interim-) voorganger? Wat is mijn verhaal aan gemeenten om daarmee duidelijk te maken: dit is wie ik ben, dit is hoe ik werk en dit is wat ik voor jullie kan betekenen? Elk verhaal is uniek. Toch wordt elk verhaal gekleurd en begrensd door de term interim. We zijn tijdelijk in de gemeente: passanten, ook als voorganger van een gemeente ben je langere of kortere tijd met een gemeente onderweg. We sluiten aan bij een volk dat onderweg is naar een Beloofde Land, in de wetenschap dat we op een bepaald moment weer uit de bus stappen. Dan stellen we onszelf de vraag: wat heb ik achtergelaten?

Deze studiedag is in eerste instantie voor interim-voorgangers, maar staat daarnaast ook open voor voorgangers die meer over het leiden van processen in gemeenten willen leren.

Resultaat versus proces

Je kunt op verschillende manieren deze vraag beantwoorden. Als het een resultaat-vraag is dan wordt de vraag positief beantwoord als het doel is bereikt (bijv. een nieuwe voorganger, het conflict is opgelost, de fusie heeft plaatsgevonden). Als het een proces-vraag is dan vraag je jezelf af :“ Wat heeft de gemeente onderweg geleerd” (deze vraag kan ook positief worden beantwoord als het doel niet is bereikt). Denk jij vooral in termen van resultaat of in termen van proces?

Procesresultaat

Beiden zijn nodig. Proces en resultaat kunnen niet zonder elkaar. Een proces ontstaat door een beweging van A naar B. Er zijn doelen nodig om dat proces betekenis te geven. Daarmee ontstaat een nieuwe term: procesresultaat. Resultaat is dan het meetlat, het proces bepaalt de kwaliteit van de groei. In de gemeente als organisme gaat het dan over een gezonde balans tussen samenwerken (taak/resultaat) en samenleven (relatie/proces). Ons bedrijf heeft als leus “Excellence is a journey, not a destination”. Onderweg leren we samenleven (groeien in gemeenschap) en onszelf kennen (groeien in geestelijke volwassenheid). Doelen zijn een middel om dichter naar elkaar en Jezus toe te groeien.

Regievoering op het proces

Dit groeiproces krijgt versnelling en verdieping op de plek der moeite, als het gaat schuren, wanneer we het niet eens zijn met elkaar, elkaar niet begrijpen, verwond zijn geraakt of teleurgesteld. Als je denkt in termen van processen word je blij, omdat je weet dat op de plek der moeite veel groeikansen liggen voor de gemeente. Je voornaamste taak is dan om de gemeente te helpen op een geestelijk gezonde manier regie te voeren over hun leven. Als je alleen denkt in termen van resultaten ontstaat er onrust als het spannend wordt en is de kans groot dat je de gemeente gaat helpen het zo snel mogelijk op te lossen (of je lost het zelf op). 

Regievoering op je innerlijk proces

Onze houding als interim-voorganger en de wijze waarop we interventies plegen tijdens dit proces, heeft grote invloed op hoe de gemeente omgaat met vraagstukken en issues. Als procesbegeleider wil je ontspannen en met open vizier in de gemeente staan om groeikansen te benutten. Maar dat kan alleen als je in staat bent regie te voeren over je eigen innerlijke processen als het moeilijk of spannend wordt. Als je wilt voorgaan en het voorbeeld wilt geven, dan is het belangrijk om te weten wat er met jou gebeurt als je op de plek der moeite komt.

Welke mechanismen treden dan bij jou in werking? Hoe beïnvloedt dit je houding en je manier van werken? Ben je dan in staat om het proces bij de gemeente te laten, mee te bewegen op wat er gebeurt en tegelijkertijd sturing te geven op basis van het resultaat dat is afgesproken?

Resultaat

Bij dit soort procesvragen staan we stil op de studiedag van 29 april 2021

Nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen! Staat u al ingeschreven bij de nieuwsbrief van de Unie- of ABC gemeenten? Dan hoeft u zich niet opnieuw aan te melden.

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-2103023
Tel. Seminarium:
020-2103024
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kom in contact

© UNIE-ABC. Een fusie tussen de Unie van Baptistengemeenten en de ABC gemeenten in Nederland.

Alle Rechten Voorbehouden

Tot slot