Skip to main content

Geloofsgemeenschap: nut of verbondenheid?


Geschreven door Gerdien Karssen

30 mei 2024
Geplaatst op 30 mei 2024

"Eerlijk gezegd heb ik niets met het kerkgenootschap." Dat zei een zuster uit mijn gemeente onlangs tegen mij toen ik bij de koffie na de dienst iets vertelde over mijn werk als communicatiemedewerker bij Unie-ABC. Niet zo leuk om te horen, maar het is geen verrassing dat dit voor veel gemeenteleden in onze gemeenschap geldt: ze weten vaak niet wat er allemaal gebeurt, merken daar ook niets van, kennen niemand uit de bredere gemeenschap en voelen zich niet verbonden. Het is een blijvende uitdaging om die verbondenheid bij mensen aan te wakkeren.

Waarom zijn we een gemeenschap?

De vraag die daar vaak bij oppopt, is misschien wel: waaróm zijn we eigenlijk geloofsgemeenschap? Daarbij strijden twee aspecten dan soms om de voorrang: de vraag wat je eraan hebt en de vraag naar verbondenheid. Raadsleden en voorgangers kunnen bij die eerste vraag hopelijk wel wat bedenken: via de opleiding, de praktische ondersteuning bij administratieve zaken, soms ook bemiddeling in gemeentesituaties … daar krijgen zij wel wat van mee. Hoewel de vraag naar het nut natuurlijk gesteld mag worden, is het eigenlijk niet ons praktische aanbod dat ons een gemeenschap maakt. De gemeenschap zit hem in de verbondenheid. In je familiekring druk je je onderlinge verbondenheid niet uit in praktisch nut, terwijl de praktische ondersteuning van de fietsenmaker of de wasmachinemonteur niet per se leidt tot verbondenheid.

Magazine: elkaar leren kennen

Met die gedachte hebben we de laatste maanden hard gewerkt aan een nieuw magazine. In het voorwoord schrijft onze Algemeen Secretaris: hoe kun je je verbonden voelen als je niet weet met wie? Volgens mij is dat de spijker op zijn kop. Daarom komen in het magazine heel veel van onze gemeenten aan het woord, met nieuwtjes en vooral met veel inspirerende verhalen over hoe zij het licht van Jezus Christus in en vooral ook buiten de gemeente proberen te verspreiden. Zo leren we elkaar wat beter kennen en doen we wellicht ook ideeën op voor onze eigen gemeente.

'Laat het Licht zien'

Licht is de titel en het thema van het blad, gebaseerd op de visietekst die we vorig jaar boven onze gemeenschap hebben gezet: Laat het Licht zien! Als een gebed aan God om onszelf, onze gemeenten en onze gemeenschap steeds opnieuw het licht van het Evangelie te laten zien, maar ook: als oproep aan elkaar om dat Licht uit te dragen in de omgeving waar we als gemeenten zijn geplaatst.

Terwijl ik met het blad bezig was, heb ik heel erg veel mooie verhalen uit gemeenten in het hele land mogen horen. Verhalen van bijzondere doopdiensten, verhalen van gemeenten die via een kledingbeurs, een kerktuin of maaltijden present zijn in hun wijk, verhalen van mooie samenwerking tussen Unie-ABC-gemeenten onderling (denk aan een zangavond en een volleybaltoernooi), verhalen van een gemeente die met de jeugdgroep de partnergemeente in Turkije heeft bezocht. Ik vond het echt heel bemoedigend om te horen hoeveel moois en creatiefs er in de kerk gebeurt en met hoeveel passie mensen bezig zijn om iets van de liefde van Jezus te verspreiden in hun omgeving!

Enthousiast worden over elkaar

Bij de Algemene Ledenvergadering is het magazine verspreid onder de gemeenten. Gemeenten die niet aanwezig waren krijgen binnenkort een stapeltje via de regiocoördinator. Ik hoop dat veel mensen het magazine zullen lezen - vooral ook 'gewone gemeenteleden' die niet altijd iets merken van het nút van Unie-ABC. Zodat we elkaar beter leren kennen, enthousiast worden over wat er verspreid over het land allemaal aan mooie dingen gebeurt en dat het helpt ons van daaruit meer verbonden met elkaar te gaan voelen.

Gerdien Karssen is communicatiemedewerker bij Unie-ABC.

  • Het magazine is ook als pdf te downloaden. Dat kan hier.
Geloofsgemeenschap: nut of verbondenheid?