Skip to main content

Wat hou ik van Uw huis!


Geschreven door Paul Wiersma

11 maart 2024
Geplaatst op 11 maart 2024

pexels serinus 4010286'Wat hou ik van uw huis!' Dat is het thema van de Leidersconferentie die vandaag en morgen plaatsvindt in Deurne. Maar dan wel van het hele flatgebouw, dacht ik. En dat is de schuld van een van mijn collega’s die mij een plaatje stuurde van de kerk als flatgebouw. 😊 Zo had ik mij de kerk nog niet voorgesteld. Ik dacht als eerste aan het gebouw van de Hervormde Kerk bij ons in het dorp en aan het buurtcentrum waar wij zelf kerken. En aan de kerk waar ik ben opgegroeid, een boerderij die onze ouders hadden omgebouwd tot kerkzaal. En natuurlijk aan de tempel, het gebouw waar het in Psalm 84 over gaat. Maar aan een flatgebouw?

Nu hadden ze in de tijd van de Psalmen nog geen flats (denk ik), maar dat is geen excuus voor het feit dat we bij Gods huis toch vooral eerst aan onze eigen kerk denken. We houden van de plek waar we zondags samenkomen, dáár zijn onze mensen en dáár voelen we ons thuis. En wat is dat mooi als dat zo is! Maar, Gods huis kon wel eens wat groter zijn dan alleen ons gebouw. De andere Unie-ABC-gemeenten konden er ook wel eens bij horen en de PKN en de Pinkstergemeenten ook wel en misschien zelfs de Katholieken wel. En vooruit, al die andere kerken in Nederland en daarbuiten ook.

pexels maria paula medina 13804621Dus misschien wordt het tijd om eens wat vaker over de schutting te kijken, of over het balkon als je bij Gods huis aan een flatgebouw denkt. Wat minder naar de eigen kerk en wat meer naar die van de buren. Zodat we gaan beseffen dat Gods kerk veel groter en mooier is dan onze eigen kerk. En dat we aan elkaar gegeven zijn om ons geloof te delen en elkaar te helpen. Want: ‘Dan zult u met alle heiligen de lengte en de breedte, de hoogte en de diepte kunnen begrijpen, ja de liefde van Christus kennen die alle kennis te boven gaat…’ (Efeze 3:18-19a)

Als Unie-ABC-gemeenschap hebben we de kans om hier al van te proeven. We hoeven niet alleen met onze eigen kerk bezig te zijn, we mogen naar elkaar toe! Ook, en misschien wel vooral, wanneer we de liefde voor Gods huis even kwijt zijn.

Leiders, een fijne conferentie gewenst!

Paul Wiersma werkt bij Unie-ABC als regiocoördinator Noordwest

Wat hou ik van Uw huis!