Skip to main content

Geestelijke landbouwprincipes


Geschreven door Jan Wolsheimer

05 februari 2024
Geplaatst op 05 februari 2024

Bij CAMA Zending doen we goede ervaringen op met een lanbouwprincipe volgens bijbels maatstaven: Foundation for Farming (FfF). FfF bestaat als methode 40 jaar en is ontstaan in Zimbabwe. Inmiddels zijn wereldwijd meer dan 3 miljoen boeren getraind in de methode van FfF. Onze zendelingen in Ghana hebben afgelopen jaar een testveldje met mais aangelegd en ondanks dat zij niet ervaren zijn was de opbrengst kolossaal.

Ter vergelijking: de buurvrouw van onze zendelingen, een weduwe, haalt met haar conventionele landbouwmethode twee zakken maïskorrels van een hectare grond. Bij onze zendelingen was dit het eerste jaar al tien zakken! Je zult begrijpen dat de boeren in de omgeving graag een training wilde volgen. En juist die training en de oorsprong va FfF (de Bijbel) is werkelijk een geweldige ingang voor het evangelie.

84% van de 608 miljoen boerenbedrijven in de wereld zijn niet meer dan twee hectare groot. Veel kleinschalige boeren produceren niet eens genoeg voedsel om zichzelf te voeden. Zij behoren tot de allerarmsten op de wereld. Door erosie, klimaatverandering, vervuiling, langdurig ploegen en gebruik van kunstmest en chemicaliën gaat veel landbouwgrond verloren. Bevolkingsgroei en toenemende concurrentie leiden tot steeds meer druk op kleinschalige boeren. En door de macht van Big Agro zitten veel arme boeren contractueel vast aan landbouwmethodes die vooral goed zijn voor de toeleveringsbedrijven en niet zozeer voor de boeren.

Naast de hogere opbrengsten zonder gebruik van kunstmest en pesticiden is de methode van FfF vooral een verandering in het hart. Waar armen lijden aan een laag zelfbeeld, leren ze via FfF dat ze belangrijk zijn in Gods ogen. Ze zijn immers beheerders van een deel van de schepping. Met Jezus als voorbeeld kunnen mensen aan de slag en zijn zo in staat om voor zichzelf en hun familie te zorgen, en zelf ook weer anderen te helpen. Eén van onze andere zendelingen traint mensen over de hele wereld in deze methode die dubbele vreugde brengt: het bevrijdende evangelie en een hogere opbrengst van de oogst waardoor gezinnen voor zichzelf kunnen zorgen.

Onder de landbouwprincipes liggen vier belangrijke waarden:

1. Op tijd

We beginnen op tijd met de voorbereidingen zodat we klaar zijn als de regens komen en we kunnen zaaien. Op deze manier gaan we verantwoordelijk om met de tijd die God ons geeft.

2. Volgens hoge standaard

We werken op een kwalitatief hoog niveau en hebben standaard waarden zodat het voor mensen duidelijk is wat we doen. We zijn trouw in het wieden van onkruid en het verzorgen van de grond.

3. Zonder verspilling

We gebruiken alles wat God ons geeft in de natuur en gaan zo zorgvuldig om met de voorzieningen die God ons heeft gegeven.

4. Met plezier

We werken met plezier omdat we werken in Gods mooie schepping. Ook weten we dat God voor ons zorgt en ons ziet. We zijn ons bewust van de liefde van God voor ons die het meest zichtbaar wordt in wat Jezus voor ons heeft gedaan.

Het zijn eenvoudige principes die ook wij in het Westen heel goed kunnen gebruiken. In onze (moes)tuin, maar ook en vooral in ons geestelijk leven. We oogsten immers wat we hebben gezaaid. Denk de komende week eens na over de principes van FfF en probeer ze onderdeel te maken van je leven. Ik doe vast een voorzetje:

Op tijd:

Zorg dat je tijd met God in je agenda staat voordat deze wordt gevuld met privé- of werkafspraken. Stel vaste tijden in zodat je het gebed niet zult vergeten.

Volgens hoge standaard:

God zoekt in het gebed een vriendschappelijke relatie. Geen slaafsheid. Bidden met de pet op is prachtig, maar kun je ook echt “kwali-tijd” voor God reserveren? Wees eerlijk en open.

Zonder verspilling:

Vermijdt afleidingen of onnodige elementen die je gebed zouden kunnen ondermijnen. Zet je telefoon uit of op stil.

Met plezier:

Het samenzijn met God - de Schepper van hemel een aarde mag een bron van vreugde zijn. Geen doodse verplichting, maar iets ongekends en inspirerend. Psalm 16:11 zegt: "U wijst mij de weg van het leven: overvloedige vreugde in uw nabijheid, voor altijd een lieflijke plek aan uw zijde".

Een vruchtbare week!

Jan Wolsheimer is directeur van onze partner CAMA Zending.

Geestelijke landbouwprincipes