Skip to main content

Wees geen spiegel van het CJIB


Geschreven door Gijs de Bree

15 april 2025
Geplaatst op 15 april 2025

Vorig jaar was er grote zorg om de gezondheid van mijn vader. Hij was opgenomen in het ziekenhuis met uitvalverschijnselen, die werden veroorzaakt door, zo bleek later, trombose in het hoofd.

Ik combineerde iCJIB tbv blogn die tijd een studiedag met een bezoek aan mijn vader en reed door onbekend gebied van de locatie van de studiedag naar het ziekenhuis. Een paar weken later werd me duidelijk dat ik iets gedaan had wat niet mocht. Ik had een verkeersbord over het hoofd gezien en dat werd me tot in details bekendgemaakt in de brief van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Je kent die brieven misschien wel.

 

Paulus schrijft in Kol. 2:14 over het handschrift dat tegen ons getuigde… dat tegen ons gericht was. Hij spreekt over een concept dat wij niet zo scherp meer in beeld hebben. Hij gaat uit van een document waarin niet alleen de verkeersovertredingen worden opgenomen, maar waarin iedere zonde, iedere overtreding, elke schuld wordt geregistreerd.
Ik moest denken aan het CJIB. Met de brieven die zij sturen, herinneren ze je feilloos aan de overtreding die je hebt begaan. Er wordt geen rekening gehouden met verzachtende omstandigheden, of je bezorgd bent om de gezondheid van een vader en onbekend op de plek waar je reed of misschien onbewust hebt gereden waar je niet rijden mocht. Je was gewoon in overtreding. Het handschrift dat tegen ons getuigde is als de envelop van het CIJB, maar dan in het kwadraat, in de ultieme vorm. Je kunt wel proberen met verzachtende omstandigheden aan te komen, maar de zonde is genoteerd, je was gewoon in overtreding. Steeds weer in overtreding.

Toch wordt Paulus niet depressief van de gedachte aan zo’n document. Hij getuigt dat het document eenvoudig werd uitgewist. Al onze zonden die werden geregistreerd, zijn door Jezus aan het kruis genageld.

Er is aan het CJIB geen ontsnappen. Betaal je niet, dan wordt de boete alleen maar hoger. Maar het handschrift dat tegen ons getuigde eist een betaling die niemand van ons kan voldoen. We staan met lege handen, hebben niets om iets tegen dat handschrift in te brengen. Toch wordt het uitgewist, niet door onze inspanning, maar door die van Jezus, die voor ons aan het kruis wilde sterven. Zo werden al onze overtredingen vergeven.

Opvallend is dat Paulus dezelfde Griekse term gebruikt in Kol. 3:13. Hij presenteert Jezus daar als model voor de manier waarop gelovigen in de gemeente met elkaar omgaan: ‘Verdraag elkaar en vergeef de een de ander, als iemand tegen iemand anders een klacht heeft, zoals ook Christus u vergeven heeft, zo moet ook u doen.’

In de gemeente van Jezus Christus zijn we soms geneigd iets van het CJIB te weerspiegelen, we houden de fouten en de schuld van de ander bij. Verzachtende omstandigheden merken we niet op, er is eenvoudig sprake van overtreding. Maar Paulus wijst op een Ander die weerspiegeld moet worden. Hij die het handschrift aan het kruis nagelde, die voor onze zonden leed en stierf, Hij moet worden weerspiegeld in onze omgang met elkaar. Dan zullen onze gemeente bloeien en leven, omdat Jezus in ons midden wordt gezien, omdat Hij wordt weerspiegeld.

Gijs de Bree is bestuurslid bij Unie-ABC en voorganger van Baptistengemeente "Ontmoeting" in Arnhem-Zuid. 

Wees geen spiegel van het CJIB